Militairen sporten voor en met gewonde collega's

Deelnemers Grebbeberg Masters maken een fietstocht
Deelnemers Grebbeberg Masters maken een fietstocht © RTV Utrecht / Peter Huting
RHENEN - Militairen die gewond zijn geraakt tijdens hun werk sporten vandaag met hun collega's op recreatieterrein Kwintelooyen in Rhenen. Daar wordt de zesde editie van de Grebbeberg Masters gehouden. Bij het jaarlijkse evenement sporten defensiemedewerkers samen met (oud)-collega's die psychisch of lichamelijk gewond raakten tijdens het uitoefenen van hun beroep.
Aan de Grebbeberg Masters 2018 doen ruim 1500 defensiemedewerkers mee. De deelnemers fietsen een route van 35 kilometer, leggen een mountainbikeparcours af of doen mee aan de estafetteloop, met rondes van 3 km. Het belangrijkste tijdens de sportdag: saamhorigheid en verbondenheid tussen gewonde militaire en hun gezonde collega's stimuleren.
Ze hebben grote offers gebracht. Dat mogen we nooit vergeten.
Kapitein Martijn Bronkhorst

OFFERS

"Grebbeberg Masters is voor ons een belangrijk evenement, omdat het voor ons een manier is om onze waardering en erkenning voor die gewond geraakte militairen te bekrachtigen. Die waardering is er nog te weinig", vindt kapitein Martijn Bronkhorst. "In verre landen hebben ze gestreden voor vrede en vrijheid. Ze hebben grote offers gebracht. Dat mogen we nooit vergeten."
Hardloper doet mee aan de Grebbeberg Masters
Hardloper doet mee aan de Grebbeberg Masters © RTV Utrecht / Peter Huting

EERBETOON

Edwin de Wolf is zelf een van de 'gewonde militairen' die vandaag op de fiets stapt. In 1994 raakte hij zwaargewond in Srebrenica. De explosie van een landmijn zorgde ervoor dat Wolf zijn linkerbeen kwijtraakte. "Ondanks dat heel veel gewonde militairen defensie al verlaten hebben, denk ik dat dit een heel mooi eerbetoon is om vooral de gewonden te laten merken en te laten zien dat ze niet vergeten zijn. Dat ze nog steeds onderdeel uitmaken van een heel bijzonder team mensen."
Edwin de Wolf verloor zijn linkerbeen door een landmijn
Edwin de Wolf verloor zijn linkerbeen door een landmijn © Peter Huting

INVICTUS GAMES

Alle deelnemers halen geld op en daarmee worden de Nederlandse deelnemers aan de Invictus Games gesponsord. Het internationale sportevenement is in oktober in Australië en daaraan doen zowel lichamelijk als psychisch gewonde militairen mee. Met het geld dat vandaag wordt opgehaald, worden onder andere sportfaciliteiten bekostigd, zodat de deelnemers zich kunnen voorbereiden. In 2020 worden de Invictus Games in Nederland gehouden.
Reportage over de Grebbeberg Masters

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.