Neksteker Uithof Utrecht hoort opnieuw tbs eisen

Archiefbeeld.
Archiefbeeld. © RTV Utrecht
UTRECHT - Tegen een man die vorig jaar zomer iemand op de Uithof in zijn nek heeft gestoken is vandaag opnieuw tbs met voorwaarden geëist. Eerder bepaalde de rechter al dat de verdachte schuldig is en door zijn psychotische waanideeën volledig ontoerekeningsvatbaar is.
De steekpartij gebeurde op 26 augustus. De 28-jarige dader verkeerde op dat moment in een psychose en had vaker plotseling mensen mishandeld. Het slachtoffer, een 31-jarige bezoeker van een feestje in studentencomplex Casa Confetti, hield er blijvende schade aan zijn stembanden aan over. Hij kan zijn stem slechts enkele uren per dag gebruiken. Dat heeft volgens de officier van justitie ingrijpende gevolgen voor zijn werk en voor zijn sociale leven.

OVERBUREN

De verdachte geeft toe dat hij met een mes naar zijn overburen in de studentenflat was gegaan. Hij dacht dat de bewoners daar hem pestten. Zelf herinnert hij zich niet dat hij het slachtoffer vervolgens in zijn nek heeft gestoken, maar het Openbaar Ministerie ziet in zijn verklaring en in wat getuigen hebben gezegd genoeg bewijs.
Studentenflat Casa Confetti op de Uithof.
Studentenflat Casa Confetti op de Uithof. © Maarten Hartman
Volgens de aanklager heeft de verdachte eerder die maand een college zomaar in het gezicht geslagen en een supermarktmedewerker in het gezicht hebben gespuugd, omdat die over hem zou hebben geroddeld. In 2016 sloeg hij een sportinstructeur, omdat hij dacht dat hij werd gepest.

GESLOTEN KLINIEK

Gedragsdeskundigen zeggen dat de man meewerkt en zijn medicijnen neemt. Het OM wil daarom dat de verdachte eerst klinisch wordt behandeld in een gesloten kliniek. Als dat goed gaat moet hij naar een forensische woonvoorziening worden overgeplaatst. Voor het slachtoffer van de steekpartij vraagt de officier om een vergoeding van 35.000 euro.
De rechter, die eerder om meer onderzoek vroeg, doet over twee weken alsnog uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.