Oliepeil op orde en band op spanning? Hier moet je op letten bij een autovakantie

© ANP
UTRECHT - Nog een week en dan begint de zomervakantie in onze regio. Maar niet alleen kinderen en tieners zijn vrij, veel meer mensen grijpen de zomermaanden natuurlijk aan om op vakantie te gaan. Maar voordat het zover is, laten velen hun auto nog even keuren. Want met pech langs de weg staan, daar heeft niemand zin in.
De ANWB organiseert vandaag in Utrecht daarom een heuse vakantiecheck, op het Berlijnplein. Voor de gratis actie is echter zoveel animo, dat het evenement bij voorbaat al volgeboekt is.
Gelukkig hebben ze een paar tips met hoe we het ook best zelf kunnen doen. Zo hoef je volgens Markus van Tol van de ANWB eigenlijk maar drie dingen goed te controleren: "Dat is de verlichting, loop de banden even na op beschadigingen en op de goede profieldiepte en pomp ze even op bij een tankstation - en vergeet ook je reservewiel niet - en loop de vloeistoffen in de auto even na, dus doe de motorkap ook maar even open."

VERZEKERING

Daarnaast is het natuurlijk verstandig om een verzekering af te sluiten, naast je gewone autoverzekering, vertelt Van Tol: "Je moet ook natuurlijk zorgen dat je een verzekering hebt voor pech in het buitenland."
Maar mocht je pech krijgen op een Franse tolweg, dan heb je net een iets groter probleem. "Wij (de ANWB) kunnen zelf op de tolweg niet optreden, omdat de tolweg privégebied is. Je kan ons wel bellen, dan zorgen we dat ze je weg komen slepen. Dan word je vaak gesleept naar een plek waar we wel wat voor je kunnen betekenen."

DRUK BIJ GARAGES

Ook bij garages merken ze dat veel mensen het een fijn idee vinden hun auto nog even te laten controleren voor de vakantie. Zoals bij Garage Autoweerd in Utrecht. Daar kunnen ze de drukte nauwelijks aan. "Het proleem is vaak dat mensen vaak pas op het allerlaatste moment bellen, dus morgen op vakantie gaan en vandaag nog even langs willen komen, dat gebeurt heel vaak", vertelt Paul Schröder.
Volgens hem is het vooral een kwestie van een onhandige planning: "Ik ben net op vakantie geweest en ik weet nu al dat ik volgend jaar weer op vakantie ga. Dus moet je eigenlijk - als je weet dat je in juni op vakantie gaat - in maart of april al een afspraak maken, zodat je de auto op tijd voor zo'n vakantie-inspectie kunt aanbieden."

ALTIJD GOED ONDERHOUDEN

Toch merkt hij dat zo'n speciale vakantiecheck niet altijd nodig is. Zeker niet wanneer je de auto altijd goed laat onderhouden: "Waarschijnlijk is het ook heel vaak dat mensen de gedachten hebben dat de auto niet goed is. En dat ze ook met die gedachten op vakantie gaan en elk rammeltje of dingetje dat ze horen, daar maken ze zich zorgen over. Het zit ook een beetje tussen de oren."
Hij vervolgt: "Er zijn zelfs mensen die in mei geweest zijn voor het onderhoud, en dat het compleet goed is, en dat ze dan in juni nog een keer willen komen, net voordat ze op vakantie gaan."

HANDIG INPAKKEN

Tot slot heeft de ANWB nog een paar extra tips. Bijvoorbeeld over het inpakken van de auto: "Zorg dat je de zware dingen onderop doet, tegen de bodem van de auto, zoals zware tentstokken. Zorg ook dat de spullen die je nodig hebt tijdens de reis, dat die juist bovenop zitten, en zorg voor voldoende eten en drinken, je kan altijd in een file komen en onverwacht lang onderweg zijn."
De gratis zomercheck van de ANWB

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.