Vinkeveen geteisterd door diefstal buitenboordmotorkappen

© RTV Utrecht
VINKEVEEN - Dieven in Vinkeveen hebben het gemunt op kappen van bootmotoren. Dit seizoen werden er al tientallen gestolen.
Ook bij jachthaven Borger was het twee weken geleden raak. "We horen ook veel van klanten en ondernemers uit de buurt dat ze er last van hebben", zegt Yordi Borger.

AANGIFTE

Hij schat het aantal gestolen motorkappen op zo'n 20 in de afgelopen weken. En misschien wel meer. "Veel mensen doen geen aangifte." En de kosten van kap zijn hoog. "Zo'n 600 euro", laat vader Jos Borger weten. "Maar bij de grotere motoren praat je over 4000 euro."
Sommige mensen zijn er helemaal klaar mee. Die verkopen hun boot gewoon
medewerker jachthaven
Jos vermoedt daarom dat de kappen, die er gemakkelijk af te halen zijn, voor veel geld doorverhandeld worden. "Er moet toch een soort afzetmarkt zijn. Misschien wel naar het buitenland."

BOOT VERKOPEN

Een buitenboordmotor kan niet zonder een kap, want die beschermt de bedrading van de motor tegen regen. Zonder kap kun je dus niet varen.
"Sommige mensen zijn er helemaal klaar mee", vertelt Jordi. "Bij sommige mensen is de kap al twee keer gejat. Zij verkopen de boot, omdat het gewoon niet meer leuk is."
Jachthaven Borger hoopt dat de politie meer gaat surveilleren

CAMERA

Jachthaven Borger heeft al maatregelen genomen. Er hangen camera's en de motorkappen van de huurboten worden met spuitbussen bewerkt zodat ze minder aantrekkelijk voor dieven worden. 
Jos verwacht daarnaast dat de politie in actie komt.  "Er zou wat meer in de nacht of in de vroege uren gepatrouilleerd moeten worden." 

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.