IJsselsteinse hond Joy ruimt plastic afval op

© RTV Utrecht
IJSSELSTEIN - IJsselsteiner Alex van Eck heeft zijn hond Joy getraind om afval te verzamelen tijdens hun dagelijkse wandelingen. Hij hoopt dat meer hondenbezitters dat gaan doen. "Je loopt vier keer per dag buiten, dan kun je redelijk wat afval meenemen".
Elke dag zijn Joy en Alex te vinden in de Middelwaard, een recreatiegebied langs de Lek bij Vianen. In een doorsneeweekend halen ze daar al snel vier à vijf vuilniszakken vol plastic rotzooi op. Voor Joy is dat geen grote opgave, zegt Alex. "Zodra ze haar speciale werkjas aan heeft is ze niet meer te stoppen".

OBSESSIE

Joy trekt de natuur in met een zwart hesje om het lijf met daarin een zakje waar zeker twee of drie plastic flessen inpassen. "Je kunt zo van vuilnisbak naar vuilnisbak lopen". Ze schiet - zo gauw ze los mag - de bosjes in en komt binnen de kortste keren terug met een stuk zwerfafval in haar bek. Voor Joy is het misschien nog wel leuker dan gooien met een stok of een beetje rennen in het park, meent Van Eck. "Ze is geobsedeerd door zwerfafval".
Alex van Eck heeft zijn hond zover gekregen door haar te trainen met hondenkoekjes. "Het was niet moeilijk", zegt hij. "We hebben een petflesje gepakt en hebben er hondenkoekjes in gedaan. Die fles verstop je, en je zegt 'zoek fles'. Dat breid je uit naar het park. Tot de hond de flesjes associeert met een beloning. Dat doe je ook met blikjes en pakjes drinken. Dat kun je je honden relatief snel aanleren."

VAKANTIE

Bij hem viel het kwartje op vakantie op Curaçao. Daar schrok hij zich lam van alle rotzooi op de stranden en in de zee. "Ik heb bijvoorbeeld gedoken tussen de plastic. En ik heb op een strand gestaan met plastic rotzooi tot je enkels." Hij richtte daar een stichting op om het eiland schoon te maken, maar moest die missie uiteindelijk opgeven wegens gebrek aan medewerking. Terug in Nederland besloot hij het dicht bij huis én samen met zijn hond aan te pakken.
Van Eck hoopt nu dat meer hondenbezitters zijn voorbeeld volgen. "Daar worden de wandelingen hartstikke leuk mee". Als het je zelf niet lukt, kun je als hondenbezitter ook naar een Martin Gausschool, daar geven ze de opruimtraining inmiddels ook.
Zijn oudste zoon maakte het Instagramaccount @enjoycleaningup, om de opruimhond meer bekendheid te geven en inmiddels doen zo'n tweehonderd honden wereldwijd mee. "Van Florida tot aan Sydney. Superleuk, maar nog veel te weinig", aldus Van Eck. "Tweehonderd moeten er twee miljoen worden".
Opruimhond Joy haalt plastic uit de natuur

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.