Camping Onbestemd buigt zich over bodemdaling veenweidegebied

© RTV UTRECHT
KAMERIK - Er moet een oplossing komen voor de bodemverzakking in Kamerik, Woerden en Vinkeveen. Ieder jaar daalt de bodem daar met ongeveer een centimeter en dat is slecht voor tuinen, woningen en wegen. Professionals, inwoners en kunstenaars komen dit weekend naar Camping Onbestemd in Kamerik om het hierover te hebben.
Volgens gedeputeerde Mariëtte Pennarts is de eenmalige camping een perfecte manier om tot een oplossing te komen. "Je lost het probleem natuurlijk alleen maar op als je daar met elkaar goede gesprekken over begint. Nu is het ook zo dat je elkaar niet allemaal spontaan tegenkomt. Die camping is daar neergestreken, die slaat daar zijn tenten op om eigenlijk met iedereen die belang heeft in het gebied, te praten over hoe we die bodemdaling aan kunnen pakken."

OPLOSSINGEN

Mogelijkheden om de problemen tegen te gaan zijn er zeker, zegt Pennarts. "Je kunt iets doen met het waterpeil. Hoe hoger het waterpeil, hoe minder bodemdaling. Maar voor boeren is het belangrijk dat het grasland droog is. Hoe kan je dat oplossen? Daar heb je technische mogelijkheden voor, die duur zijn, maar wel een oplossing zouden kunnen bieden. Kunnen we dat toepassen en hoe doen we dat dan?"
Ook kan het helpen om ander vee te laten lopen op de weilanden, dat beter bestand is tegen een drassige bodem. Daarnaast zou er ook gekeken kunnen worden naar andere beplanting.
Op Camping Onbestemd worden deze en andere onderwerpen besproken. Ook is er muziek, theater en een lokaal diner. Er zijn nog een paar plekken vrij op de camping.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.