Duurzame Elfwegentocht op bezoek bij Hof van Cartesius in Utrecht

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - Het is al meer dan twintig jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht geschaatst kon worden. En als de opwarming van de aarde niet stopt, dan wordt de schaatstocht misschien helemaal nooit meer verreden. Friesland laat het er niet bij zitten en organiseert daarom deze weken de Elfwegentocht. Vandaag deden ze Utrecht aan.
De Elfwegentocht is een tocht met fossiele brandstofvrije voertuigen die twee weken lang door alle provincies trekt. De initiatiefnemers willen zo aandacht vragen voor klimaatverandering. In Friesland proberen deelnemers twee weken lang zonder druppel benzine of diesel te doen.
Daarnaast wordt allerlei inspirerende projecten in de rest van het land bezocht. Zoals vandaag in Utrecht Hof van Cartesius. Dit is een plek voor duurzame ondernemers die zelf hun ateliers bouwden met bestaande materialen. Al het hout, elk schrootje is hergebruikt. En de panden zijn bijvoorbeeld geïsoleerd met wol.
Duurzame Elfwegentocht op bezoek bij Hof van Cartesius in Utrecht

OP ANDERE MANIER MET MATERIAAL OMGAAN

Volgens Marjan Minnesma, betrokken bij de Elfwegentocht en directeur van klimaatorganisatie Urgenda, zijn juist dit soort initiatieven belangrijk. "We moeten dit soort plekken hebben, waar mensen op een andere manier met materialen omgaan. Dat we niet alles nieuw hoeven te kopen of van ver weg moeten halen. Maar dat we veel meer nadenken hoe we dingen opnieuw een rol kunnen geven."
"Als je hier om je heen kijkt, zie je dat er is gekeken: wat is er over en waar kunnen we wat van bouwen." Doppen, knopen, batterijen en elastiekjes, alles wordt opnieuw gebruikt. Deuren worden gebruikt als tafels en bouwafval wordt gevelbekleding.
Een kleine vlinder kan een hele grote beweging teweeg brengen
Gerdy de Kruijk

CIRCULAIRE PROEFTUIN

Eén van de ondernemers van Hof van Cartesius is Gerdy de Kruijk. In haar atelier kunnen kinderen een kunstwerk maken met restmaterialen en afval. "Soms krijg ik een hele stoot afval toebedeeld. Voor mij is dat dan geen afval, want kinderen kunnen daar weer robots of allerlei andere avonturen van maken."
Gerdy de Kruijk hoopt vooral mensen te inspireren en ze te laten zien dat het mogelijk is om zelf een steentje bij te dragen. "We zeggen ook wel eens: een kleine vlinder kan een hele grote beweging teweeg brengen. Ik denk dat we zoveel mogelijk moeten proberen."
"Als we elke keer kleine stapjes doen, dan komen we er met z'n allen wel. We proberen het Hof van Cartesius ook echt als een circulaire proeftuin te gebruiken. Dat mensen hier komen om geïnspireerd te worden met wat voor kleine maatregelen ze een verandering teweeg kunnen brengen."
En dat is nou precies waar het om draait, zegt Marjan Minnesma. "Het gaat juist om dit soort ondernemers die gewoon beginnen. Gewoon doen."
Verslaggever Robert Jan Booij op bezoek bij Hof van Cartesius
Verslaggever Robert Jan Booij op bezoek bij Hof van Cartesius deel 2

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.