Geen verbod op Engels als voertaal bij universiteiten

© RTV Utrecht
UTRECHT - Universiteiten mogen onderwijs aanbieden in het Engels. Dat heeft de rechtbank in Utrecht bepaald in een kort geding dat was aangespannen door de Vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON).
Volgens de vereniging is er sprake van verengelsing van het academisch onderwijs. Buitenlandse studenten zouden een verdienmodel vormen, zegt BON. Vooral de universiteiten van Maastricht en Twente zouden de afgelopen jaren steeds vaker studenten van buiten de landsgrenzen aantrekken.
Door de 'verengelsing' van het onderwijs, leiden Nederlandse studenten schade, meent BON. Volgens de vereniging gaat de kwaliteit van het onderwijs achteruit als de studenten in het Engels onderwijs krijgen. Ook zouden Nederlandse studenten beperkter toegang tot de universiteit en opleiding van hun keuze krijgen als die in het Engels wordt aangeboden vanwege de toestroom van buitenlandse studenten.

RECHTBANK

De rechtbank zegt: "Het is niet aan de voorzieningenrechter om een standpunt in te nemen in het debat over verengelsing van het onderwijs". Er is daarom alleen juridisch oordeel gegeven.
En juridisch gezien is er volgens de rechtbank onvoldoende gebleken dat de universiteiten handelen in strijd met de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, die stelt dat hoger onderwijs zich mede moet richten "op de bevordering van de uitdrukkingsvaardigheid in het Nederlands". De universiteiten hebben volgens de rechter voldoende gemotiveerd waarom ze daarvan afwijken.

MELDPOINT

Studentenraadspartij De Vrije Student van de Universiteit Utrecht opende eerder een 'meldpoint' uit ergernis over de verengelsing van het onderwijs.
"Kennisoverdracht wordt bemoeilijkt", aldus Sebastian Wijnands van De Vrije Student. "Docenten zoeken naar de juiste woorden, nuances komen minder goed over en studenten voelen zich belemmerd om actief te participeren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.