GroenLinks stelt Kamervragen over extra bomenkap verbreding A27

© RTV Utrecht
UTRECHT - GroenLinks in de Tweede Kamer heeft vragen gesteld over de extra bomenkap die gepland is voor de verbreding van de A27/A12. De partij maakt zich zorgen nu blijkt dat er nog meer natuur verdwijnt.
Vorige maand werd duidelijk dat Rijkswaterstaat door een aanpassing van de plannen meer groen moet weghalen dan in eerste instantie gepland. Het gaat om 28 hectare extra aan bomen en struiken die verdwijnen.

OFFER VOOR ASFALT

GroenLinks verbaast zich over het feit dat er ineens meer groen moet wijken. "In het oude tracébesluit stonden deze plannen niet en opeens blijkt dit toch te moeten", zegt GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger. "Als je dit van begin af aan had geweten dan is het wel een heel ander vraagstuk. Wat offer je op voor nog meer asfalt en zijn er geen andere mogelijkheden?"
De partij wil van de minister van Infrastructuur, Cora van Nieuwenhuizen (VVD), weten waarom niet eerder bekend was dat er 28 hectare meer groen moet verdwijnt voor de verbreding. Ook wil GroenLinks weten op welke manier omwonenden nog inspraak hebben en of het mogelijk is om bezwaar te maken.
De verbreding is nodig om het verkeer beter te laten doorstromen. In totaal gaat het om 42 voetbalvelden aan bomen en struiken, maar daar zit niet het groen op landgoed Amelisweerd bij. Daarvan was al bekend dat er honderden bomen moeten verdwijnen. De stroken groen die nu sneuvelen, liggen direct langs de snelwegen A27, A28 en A12 en in de knooppunten Rijnsweerd, Lunetten en Oudenrijn.

PROTEST

Er is al jaren veel verzet tegen de geplande verbreding van de A27. Jos Kloppenborg van Vrienden van Amelisweerd reageert verontwaardigd op het nieuws. "De nut en noodzaak van deze verbreding is al zeer omstreden. Wat ons betreft moet er een nieuwe afweging worden gemaakt of deze nieuwe aanslag op de natuur wel verantwoord is."
GroenLinks verwacht niet dat de plannen om de snelwegen te verbreden helemaal van de baan zullen gaan, al zien zij het liever anders. "We zijn zeker niet blij met het feit dat er steeds meer bomen gekapt worden. Het is alleen wel duidelijk dat de plannen van deze minister zijn om flink meer asfalt aan te leggen. En dat is niet alleen op deze plek, maar ook op een heleboel andere plekken."

COMPENSEREN

Rijkswaterstaat is wettelijk verplicht om het groen dat verdwijnt volledig te compenseren. Dat gebeurt voornamelijk binnen het projectgebied. Als dat niet lukt, wordt op andere plekken in Utrecht en in De Bilt groen bijgeplant.
Samen met de omliggende gemeenten, de provincie Utrecht en natuurbeheerders zoekt Utrecht nog naar een aantal andere geschikte locaties. In 2016 is al een extra groencompensatie van 5,7 hectare in de plannen opgenomen.
De start van de uitvoering staat gepland voor 2020.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.