Emoties na besluit uitzetting Culemborgs gezin: "Ik houd m'n tranen in"

Aan het hek bij het detentiecentrum hangen foto's van de kinderen uit het gezin.
Aan het hek bij het detentiecentrum hangen foto's van de kinderen uit het gezin. © RTV Utrecht / Marco Geijtenbeek
CULEMBORG - Het Oekraïense gezin Andropov uit Culemborg moet definitief het land uit. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vanmiddag bepaald, meldt Omroep Gelderland. Voor de hekken van het detentiecentrum in Soesterberg is door tientallen protesterende mensen met veel emotie gereageerd op de uitspraak.
Het echtpaar Andropov-Zelenkin, met drie kinderen van 5, 10 en 14 jaar oud, komt oorspronkelijk uit Oekraïne en wacht al veertien jaar op een verblijfsvergunning. Vorige week werden zij volgens hun raadsman als donderslag bij heldere hemel naar het detentiecentrum overgebracht.
De kinderen gingen in Culemborg naar school. Afgelopen week maakte de school van de 14-jarige Maksim uit het gezin zich al hard voor een verblijfsvergunning voor het gezin. De burgemeester van Culemborg riep zelfs de staatssecretaris in een brief op om een uitzondering op de regel te maken.

TRANEN

"Ik houd m'n tranen in", reageert Minke Boersma van basisschool Blink na de uitspraak. "De kinderen spreken Nederlands en zijn hier geworteld. Je denkt: dit is niet mogelijk in een land als Nederland. We spreken schande van het beleid van Trump, maar nu gebeurt het in onze voortuin."
Boersma bezocht Arina vanmiddag in het detentiecentrum en zag een heel ander meisje dan ze in haar klas heeft leren kennen. "In een getuigschrift dat voor haar is opgesteld staat ze omschreven als een vrolijk en blij meisje, maar dat heb ik vanmiddag niet gezien. Ze was angstig en kroop tegen d'r moeder aan."
Bij het detentiecentrum in Soesterberg waren vanmiddag tientallen mensen aanwezig om te protesteren tegen de uitzetting. Aan het hek hangen foto's van de kinderen uit het gezin. Op kartonnen borden staan teksten als "Blink wil Arina terug" en "Arina hoort hier".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.