Meer gemeenten betrokken bij wietproef

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het experiment met door de staat gereguleerde wietteelt gaat door en wordt uitgevoerd in zes tot tien gemeenten, zoals afgesproken in het regeerakkoord. Dat meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Wel wordt de proef uitgebreid door controlegemeenten toe te voegen. Deze gemeenten kunnen toezien op de uitkomsten van het experiment. Wat de exacte invulling wordt van de controlegroep en welke gemeenten daar aan deelnemen, is nog onduidelijk.
De comissie-Knottnerus, die onderzoek deed naar het experiment, had eerder voorgesteld om "aanzienlijk meer" gemeenten te laten deelnemen aan het experiment omdat tien gemeenten te weinig zou zijn voor een "voldoende representatief onderzoek".

WIET UIT CRIMINALITEIT

Het experiment moet aantonen of wiet uit de criminaliteit kan worden gehaald, maar ook wat het gebruik van wiet voor de gezondheid betekent, aldus minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.
"We gaan met meerdere telers werken. En alleen in coffeeshops verkopen.'' Volgens hem moet de proef wetenschappelijk verantwoord zijn, zonder in te druisen tegen internationale verdragen. De proef nog verder uitbreiden, was daardoor een onbegaanbare weg.

UTRECHT

Welke gemeenten er straks deelnemen aan de wietproef, is nog onduidelijk Eerder zei wethouder Victor Everhardt tegen RTV Utrecht een experiment in de Domstad wel te zien zitten.
"Ik denk dat wij iets bijzonders te bieden hebben als Utrecht. In elk geval qua denkkracht en qua visie op het cannabisbeleid", zei hij toen.
De proef duurt in principe vier jaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.