Droogte ook merkbaar in Soest: "Rogge-oogst bijna maand eerder"

© Caspar Huurdeman
SOEST - De droogte in ons land heeft grote gevolgen voor agrariërs in de regio. Dat merkt ook Pieter Kuijer uit Soest. Hij heeft een landbouwbedrijf op de Soester Eng. "De oogst is dit jaar gewoon drie weken eerder dan normaal."
"Normaal gesproken gebeurt de oogst pas in augustus, maar door de droogte is het min of meer noodrijp geworden. Als we het nog langer laten staan, dan zou het in elkaar zakken en komen de duiven erop af", vertelt hij.

NOODRIJP

Noodrijp is een proces waarbij de plant geen vocht meer opneemt. "Dan doet de korrel ook niks meer, die droogt uit. De korrel is dan ook wat kleiner dan normaal, maar dat viel me dit jaar niet heel erg tegen."
Volgens Kuijer was het tien jaar geleden voor de laatste keer dat hij zo vroeg in het jaar moest beginnen met de oogst van rogge. Maar zich erover opwinden doet hij niet. "Of het nu gebeurt of over drie weken, maakt voor mij geen verschil uit."

VERKOOP

Wel is het zo dat de rogge nu niet verkocht wordt, maar naar zijn eigen koeien gaat. "Meestal ging het naar de voerfabriek en dan ging het naar Burgerveen en dan had ik te maken met droog- en schoonmaakkosten, maar nu ik het in eigen hand heb, kan ik het als krachtvoer aan mijn koeien geven. Het scheelt een hoop transportbewegingen."
Pieter Kuijer uit Soest was vandaag druk met de oogst van zijn rogge.
Pieter Kuijer uit Soest was vandaag druk met de oogst van zijn rogge. © Caspar Huurdeman
Begin deze week ondervond melkveehouder Niek van der Horst uit Cothen ook de gevolgen van het droge weer. "Het is nog nooit zo droog geweest als nu", zei hij toen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.