Utrechters in actie voor stadsicoon: We zijn allemaal een beetje 'Dom', toch?

© Wouter Mesker
UTRECHT - Utrechters zamelen geld in om de Domtoren verder te verfraaien en te renoveren. Het is een initiatief van Utrechts eigenDom. Deze stichting lanceert vandaag een online platform: utrechtseigendom.nl.
"We maken de liefde van de stad voor de Domtoren zichtbaar. Iedereen met hart voor de Dom kan op onze website zijn of haar eigen Dom-herinnering delen", zegt initiatiefnemer en voorzitter Olav Rosenberg. Een 2,5 meter hoge Domtoren van eikenhout is het rondreizende symbool van een reeks acties die de komende vijf jaar door de hele stad zullen gaan plaatsvinden.
Rosenberg vindt het van belang dat er verbinding ontstaat, dat iedereen betrokken is. "We verzamelen nu ideeën en vanaf het najaar kan iedereen, groot en klein uit alle delen van de stad of van daarbuiten, de liefde voor de Dom omzetten in een bijdrage aan de restauratie." Hoeveel geld er nodig is? Het houdt niet op bij tienduizenden euro's, dat is duidelijk. Maar of het nou 1 of 4 miljoen euro is, hangt ook een beetje af van het restauratieproces."
Stad in actie voor Domtoren

UNIEKE KANS

De komende vijf jaar wordt de 700 jaar Domtoren gerestaureerd, want het stadsicoon verkeert in slechte staat. Het bovenste deel staat al maanden in de steigers en vanaf 2019 wordt de toren van top tot teen onder handen genomen. De restauratie biedt een unieke kans om belangrijke wensen die niet gefinancierd kunnen worden uit het gemeentelijk restauratiebudget nu te realiseren, vindt Stichting Utrechts eigenDom.
De RTV Utrecht-DocU over de restauratie:
We gaan het Dom-gevoel vergroten.
Stichting Utrechts eigenDom

UITLICHTEN

"Denk daarbij aan het uitlichten van de toren, of het aanbrengen van verlichting bij de trappen, of aan een bijdrage leveren aan het renoveren van het carillon of het restaureren van bepaalde ornamenten die we willen behouden. Voor ons staat de belevingswaarde en de gebruikswaarde van de Domtoren centraal. Kort gezegd, we gaan het Dom-gevoel verder vergroten. In Utrecht zijn we allemaal een beetje Dom, toch?" Duidelijk is dat de stichting er niet is met 10.000 euro. Er wordt eerder gedacht aan het ophalen van 1 á 2 miljoen euro.
Dankzij het geld dat de stichting gaat inzamelen, kunnen we de Dom verrijken.
Wethouder Everhardt
Wethouder Victor Everhardt is blij met het initiatief. "Dankzij het geld dat de stichting gaat inzamelen, kunnen we de Dom verrijken", zegt hij. "Mooi dat de ideeën voor de extra's uit de stad gaan komen, want uiteindelijk is de Dom van iedereen. Laten we samen zorgen voor nieuwe herinneringen: voor onszelf en voor de generaties na ons."
Interview met Olav Rosenberg van Stichting Utrechts eigenDom

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.