"FNV moet bezuinigen door krimp ledenaantal"

© Alex Kok / Woerden.tv
UTRECHT - Een tekort van 24 miljoen euro zou dreigen voor FNV. De vakbond in Utrecht kampt met vergrijzing en dalende ledenaantallen, waardoor er structurele tekorten zijn.
Uit een intern document in handen van het AD blijkt dat er in de afgelopen jaren 100.000 leden verdwenen. "Gevreesd wordt dat 250 mensen hun baan verliezen door de bezuinigingen", aldus de krant.
Inmiddels is 40 procent van de leden boven de zestig jaar. "Als dit zo doorgaat zal over tien jaar zelfs 60 procent van de leden boven de zestig jaar zijn."
Twee jaar geleden kampte FNV al met tekorten. De organisatie nam zich toen voor om deze tegen 2018 te hebben weggewerkt, maar blijkt hier dus niet in te zijn geslaagd.

UITSTROOM

Volgens een woordvoerder zijn "overlijden en pensionering de belangrijkste redenen voor het teruglopende ledenaantal". Ondanks dat de vakbond er naar eigen zeggen maandelijks 3.500 tot 5.000 nieuwe leden bijkrijgt, is de uitstroom groter.
Er zou intern worden gesproken over een vermindering van 200 fte, zo'n 250 mensen die hun baan verliezen. "Er komen in ieder geval geen gedwongen ontslagen", stelt een woordvoerder van de bond.
"Hoeveel banen en welke er gaan verdwijnen is nu nog niet duidelijk. We zijn nu in gesprek met de ondernemingsraad over het plan Anders Werken. Ook vanuit de organisatie worden ideeën aangedragen hoe het beter en efficiënter kan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.