Ook zonder Woerdense Coöperatie Laatste Wil kopen mensen zelfdodingspoeder

© Pixabay
WOERDEN - Leden van de Woerdense Coöperatie Laatste Wil (CLW) weten steeds vaker de hand te leggen op het veelbesproken 'zelfmoordpoeder'. CLW zegt daar "niet verbaasd" over te zijn.
"Dit is precies wat wij al een paar jaar bij het ministerie van VWS en bij justitie duidelijk proberen te maken. Laten we nou zorgen voor veilige verstrekking van het middel", reageert voorzitter Jos van Wijk op onderzoek van Nieuwsuur.
Diverse leden van CLW vertelden het actualiteitenprogramma dat ze zelf het dodelijke poeder hebben aangeschaft, zodat ze eventueel zelf een einde aan hun leven kunnen maken wanneer zij dat willen.

STRAFRECHTELIJK ONDERZOEK

De organisatie kwam eerder onder vuur te liggen, nadat een vrouw uit Uden zichzelf om het leven bracht met het zelfmoordpoeder. Het Openbaar Ministerie (OM) startte daarna een strafrechtelijk onderzoek naar CLW, omdat hulp bij zelfdoding strafbaar is. De coöperatie staakte daarop haar activiteiten, waar sommige leden boos om werden.
Nieuwsuur sprak verschillende mensen die het middel in huis hebben. Zij willen zelf een einde kunnen maken aan hun leven, als ze daar de behoefte toe voelen. "Het was dom om de coöperatie zo af te remmen. Die had juist erg veel checks ingebouwd", zegt een 86-jarige vrouw die het middel bezit.
"Ze wilden bijvoorbeeld een kluisje met het poeder mee verzenden, dat alleen te openen is met je eigen vingerafdruk. Maar nu is de beer los."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.