Actie UMC Utrecht: medewerkers strijden voor goede cao

Archief.
Archief. © UMC Utrecht
UTRECHT - Medewerkers van het UMC Utrecht voeren vanaf vandaag actie. Ze willen weer gewaardeerd en gerespecteerd worden en dat willen ze ook terugzien in een nieuwe cao.
Het gaat om stiptheidsacties waardoor medewerkers niet meer gaan overwerken om roosterproblemen op te lossen. Ook gaan ze gebruik  maken van alle koffie-, lunch- en theepauzes die in het rooster staan.

WERKDRUK

"Wij voeren actie omdat er op dit moment een enorme hoge werkdruk is binnen academische ziekenhuizen. Het wordt allemaal veel technologischer en de patiëntenzorg wordt steeds zwaarder. Daaraan gekoppeld zit natuurlijk een stukje arbeidsbeloning. Als wij kijken naar de laatste jaren dan zijn  we toch flink achter gebleven met andere sectoren"', aldus Frank Baars, van de actiegroep UMC in actie.
In het UMC Utrecht komt die hogere werkdruk volgens verpleegkundigen onder meer doordat openstaande vacatures niet kunnen worden ingevuld. Daardoor is het draaien van overuren eerder normaal dan uitzonderlijk geworden.
Het is nu tien voor twaalf omdat steeds meer verpleegkundigen vertrekken naar een niet-academisch ziekenhuis vanwege betere arbeidsvoorwaarden. Baars: "En de instroming van leerling-verpleegkundigen is ook minimaal omdat we geen begeleiders hebben die de leerlingen kunnen opleiden. Dat maakt het een vicieuze cirkel en daar maken wij ons met zijn allen grote zorgen om."

COLLEGA'S

Naast het UMC Utrecht voeren medewerkers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) sinds afgelopen maandag actie, net als verpleegkundigen bij het UMC Groningen.
De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor academische ziekenhuizen zijn afgelopen 28 mei vastgelopen. Er vallen ongeveer 60.000 mensen onder deze cao en de actiebereidheid is groot volgens vakbond FNV.

ONDERHANDELEN

"We zijn al een half jaar onderweg om te komen tot een goed CAO. Eindeloos onderhandelen met de werkgeversorganisatie en er komt helemaal niks. Er moet nu gewoon acties komen om te zorgen dat er een goede cao komt. Praten helpt niet meer; het is nu geen woorden maar daden"", legt vakbondsbestuurder Elize Merlijn uit.
Mocht een goede cao voor de academische ziekenhuizen uitblijven, is de verwachting dat andere UMC's ook mee gaan doen aan de stiptheidsacties. Maar er is wel goed over alle acties nagedacht omdat er in een bijzondere sector gewerkt wordt.
Merlijn: "Zieke mensen verdienen goede zorg. Al die mensen die in die UMC's werken, staan daar ook voor. Dus op het moment dat wij daar actie willen gaan voeren, moet je dat heel zorgvuldig gaan opbouwen omdat je met levens van mensen te maken hebt. Maar medewerkers moeten ook voor hun eigen rechten op kunnen komen."
PATIËNT
Patiëntenfederatie Nederland in Utrecht is op de hoogte van de stiptheidsacties bij het UMC Utrecht en het LUMC. Een woordvoerder zegt dat de acties nog in een vroeg stadium zitten en daarom voelt de federatie niet de behoefte om te reageren.
Patiëntenfederatie Nederland vertegenwoordigt 170 patiënten- en consumentenorganisaties in Nederland.
Actie bij het UMC
Actie bij het UMC © RTV Utrecht
Actie bij het UMC
Actie bij het UMC © RTV Utrecht
Actie bij het UMC
Actie bij het UMC © RTV Utrecht
Actie bij het UMC
Medewerkers UMC Utrecht strijden voor betere cao

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.