Utrecht wordt regenboogprovincie

In 2016 kreeg Utrecht een homo-verkeerslicht, waarop twee figuurtjes van hetzelfde geslacht staan.
In 2016 kreeg Utrecht een homo-verkeerslicht, waarop twee figuurtjes van hetzelfde geslacht staan. © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Om een extra impuls te geven aan de acceptatie van homoseksuelen is Utrecht uitgeroepen tot regenboogprovincie. Een meerderheid van de Provinciale Staten stemde daarmee in.
Dat betekent dat de provincie samen met maatschappelijke organisaties de veiligheid en weerbaarheid van homoseksuelen, biseksuelen en transgenders wil bevorderen. Met belangenorganisatie COC en anti-discriminatiestichting Art.1 Midden Nederland gaat de provincie discriminatie in kaart proberen te brengen.
Volgens Statenleden gebeurt het nog veel te vaak dat mensen aanstoot nemen aan zoenende mannen of vrouwen. Ook zou één op de vijf homoseksuele scholieren niet durven uitkomen voor zijn of haar geaardheid.
COC Midden-Nederland-voorzitter Simon Timmerman is blij met het nieuws. "Dit is een belangrijk signaal en erkenning voor LHBTI's in de provincie Utrecht die het soms best lastig hebben."
Bijna alle Statenleden stemden voor het plan om regenboogprovincie te worden. Alleen CDA, PVV, SGP en twee van de drie ChristenUnie-parlementariërs stemden tegen.
Drenthe werd in 2016 de eerste regenboogprovincie. Daarna volgden vele andere provincies, Utrecht is een van de laatsten.
Alle Utrechtse gemeentes gaan gestimuleerd worden om lid te zijn van het landelijk project regenboogsteden. De steden Utrecht en Amersfoort zijn daar al bij aangesloten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.