Rondweg-Oost Veenendaal wordt twee keer tweebaans

© RTV Utrecht / Mark van der Wel
VEENENDAAL - Om de doorstroming op de Rondweg-Oost in Veenendaal te verbeteren wordt de provinciale weg uitgebreid naar twee keer tweebaans. Dat hebben de Provinciale Staten vandaag besloten. De weg staat tijdens de spits van en naar de A12 vaak muurvast en de verbreding moet dat probleem oplossen.
Om geluidsoverlast en uitstoot van fijnstof zoveel mogelijk te beperken wordt bij de Prins Clauslaan een ongelijkvloerse kruising. Dat is ook een veilige oversteekplaats voor voetgangers en fietsers en bewoners van omliggende wijken.

EXTRA VERKEER

Wanneer de weg breder wordt, kan het verkeer beter verwerkt worden, redeneert de provincie. Maar volgens onderzoek van onafhankelijke verkeersdeskundigen bestaat wel het risico dat de weg dan extra verkeer aan gaat trekken. Daardoor zouden  weggebruikers al snel toch weer vastlopen.
Een motie van ChristenUnie om te onderzoeken of de maximum snelheid van de weg na de verbreding naar beneden kan, werd breed gesteund, onder meer door GroenLinks. "Dat er iets moet gebeuren aan de weg staat voor ons vast", zegt statenlid Huib van Essen. "Maar er moet wel rekening gehouden worden met een aanzuigende werking als de weg goed doorstroomt. Een snelheidsbeperking is dan nodig."

TIENTALLEN MILJOENEN

De verbreding van de weg kost tientallen miljoenen. De provincie betaalt daarvan het grootste deel, maar de exacte bijdrage wordt nog verder uitonderhandeld. Omdat er nog bezwaarprocedures van omwonenden en natuurorganisaties lopen, duurt het waarschijnlijk nog jaren voor de rijbanen daadwerkelijk verdubbeld zijn.
De provincie bekijkt voor de korte termijn of er tijdelijke aanpassingen mogelijk zijn om de files te bestrijden. Eind dit jaar komt gedeputeerde Dennis Straat met een uitgewerkt plan. Dan wordt definitief gestemd over de verbreding van de N233.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.