Buurthuis Maarssenbroek legt zich niet neer bij sluiting: "We bezetten de boel"

© ANP
UTRECHT - In Maarssenbroek is onrust ontstaan over de mogelijke sluiting van de ontmoetingsplek in de Willem van Hoornhof. In het buurthuis komen niet alleen mensen uit de aangrenzende ouderenflat, ook andere mensen uit de wijk Zebraspoor weten de 'huiskamer van de buurt' te vinden.
"Er is hier elke dag wat te doen", zegt vrijwilliger en gebruiker van het buurthuis Maria van Zevenbergen. "Op maandagmorgen hebben we koffiedrinken, dinsdag linedancen, woensdagmorgen schilderen en vrijdag biljarten."

VEREENZAMING

Het is zomaar een greep uit de activiteiten die er worden gehouden. Volgens Van Zevenbergen zou het rampzalig zijn als het buurthuis de deuren zou moeten sluiten. "Mensen vereenzamen. De meeste mensen die hier komen zijn toch in de 80. Die hebben hier hun gezelligheid, die hebben verder niks."

HUUR

Reden van de dreigende sluiting voor het buurthuis is dat woningcorporatie Portaal huur voor de ruimte wil gaan vragen. Jarenlang hoefde er niks betaald te worden en nu dus wel en dat kan de stichting die het buurthuis beheert niet opbrengen. Hierdoor zou het huurconctract per 1 oktober worden opgezegd.
Hiermee gooi je ontzettend veel weg. Het gaat om de sociale infrastructuur van een wijk
bewonersorganisatie LSA
Het buurthuis in Maarssen is een van de velen in onze provincie die de afgelopen jaren met sluiting werden bedreigd of helemaal de deuren moesten sluiten. Volgens bewonersorganisatie LSA in Utrecht zijn er geen precieze cijfers, maar is de trend dat er de afgelopen jaren steeds meer buurthuizen op de fles gaan.
"Gemeenten hebben minder geld en daardoor sluiten veel huizen. Daarmee gooi je ontzettend veel weg. Het gaat om de sociale infrastructuur van een wijk", zegt Pleuni Koopman van de LSA."Gelukkig zie je ook dat bewoners buurthuizen zelf gaan beheren. En dat is een hele mooie ontwikkeling. Wel een die heel erg gefaciliteerd moet worden."
Als het echt zover komt dan ketenen we ons vast
vrijwilliger

BEZETTEN

Voor de Willem van Hoornhof betekent het dat er geld bij moet óf dat de woningcorporatie coulant is met de hoogte van de huur. Linksom of rechtsom, dit buurthuis blijft hoe dan ook open. Daar zorgt vrijwilliger Maria wel voor. "Als het echt zover komt dan ketenen we ons vast. We bezetten de boel, ik het zweer het. We doen het echt."
De hoop is dat het niet zover hoeft te komen. Portaal en de stichting die het buurthuis beheert zijn in gesprek over de hoogte van de huur.
Veel buurthuizen verdwijnen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.