'Utrechts' zand op Olympische Spelen in Tokio

© RTV Utrecht / Kirsten Leafdes
UTRECHT - Zandgigant Ben Agterberg heeft opnieuw een grote internationale klus binnengesleept. De Utrechtse ondernemer gaat het zand leveren dat in 2020 tijdens de Olympische Spelen in Tokio in de bakken bij de paardensportarena ligt.
Zijn bedrijf De Grondslag heeft de concurrentiestrijd gewonnen van zandleveranciers uit Engeland, Duitsland, België, Frankrijk en Amerika. Agterberg ziet de uitverkiezing als een overwinning: "We hebben ons steeds verder ontwikkeld. Nu mogen we leveren aan de Olympische Spelen, hoger dan dat kan niet."
Het zand van Agterberg wordt gemaakt van verschillende soorten zand, textiel en haar. Het mengen gebeurt op zijn bedrijf, waar hij ook een manege heeft waar hij het zand meteen kan uitproberen. "Het is belangrijk dat de bodem stabiel is. Alle ruiters moeten tijdens de wedstrijden op dezelfde kwaliteit bodem rijden."
Sanne, een van de ruiters op de manege, heeft al op het nieuwe zand gereden en is erg tevreden. "Het is een fijne bodem. Je paard struikelt minder en dat betekent minder blessures."

QATAR

De klus in Tokio is niet de eerste keer dat Agterberg internationaal zaken doet. Enkele jaren geleden deed hij al zaken met een Qatarese oliesjeik. In het land in het Midden-Oosten is paardensport ook erg groot.
Een handje exlusief zand.
Een handje exlusief zand. © RTV Utrecht / Kirsten Leafdes

MEGAKLUS

Het verkeer in Tokio is zo hectisch dat het zand niet in één keer overgebracht kan worden. Het zand wordt daarom vanaf september in verschillende fases geproduceerd en geleverd.
Het gaat om een oppervlakte van 30.000 vierkante meter, ongeveer vijf voetbalvelden. "In november ga ik zelf naar Japan", vertelt Agterberg. "Er komt veel bij kijken ook al is het pas in 2020." In het voorjaar wordt het zand opnieuw getest en tijdens de Spelen zorgt Agterberg ook voor het onderhoud.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.