RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Utrecht ziet geen nieuwe IS-uitreizigers

UTRECHT - Voor zover bekend zijn dit jaar geen mensen uit Utrecht naar SyriŰ en omstreken vertrokken om te vechten voor IS. Wel is er ÚÚn geval bijgekomen van wie bekend is dat die persoon in het kalifaat is geweest. Dat meldt de gemeente Utrecht.

Utrecht Zijn We Samen is de naam van het programma dat radicalisering in de gemeente moet tegen gaan. In een tussenrapportage informeert de gemeente de raad onder meer over hoeveel Utrechters er naar SyriŰ zijn vertrokken en hoeveel er zijn teruggekeerd.

TERUGGEKEERD

Het aantal bij de gemeente bekende mensen dat uit de gebieden van IS is teruggekeerd staat op tien. Eind vorig jaar waren eránegen terugkeerders bekend. Drie mensen die in Utrecht wonen wilden vertrekken, maar werden tegengehouden. Zes Utrechters zijn geradicaliseerd, maar hebben voor zover bekend geen reisplannen. Het aantal Utrechters dat in de strijd voor ISáis gesneuveld staat nog altijd op drie.

In het rapport gaat de gemeente verder uitgebreid in op alle maatregelen die er worden getroffen om ervooráte zorgen dat jongeren niet radicaliseren. Zo lopen er op basisscholen projecten om kinderen te leren dat er verschillen bestaan tussen religies, culturen en seksualiteit.

TRAINING

Ook krijgen ouders les in het herkennen van tekenen van radicalisering. Zo'náveertigávaders en moeders volgden zo'n meerdaagse training.

Daarnaast begeleiden zogenoemde job coaches jongeren. Op dit moment krijgen 21 jongeren begeleiding, van wie er 13 een baan hebben of aan een studie bezig zijn.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht