"Grond nieuwe marinierskazerne ernstig vervuild en Defensie wist het"

© rijksvastgoedbedrijf.nl
DOORN - De grond waarop de nieuwe marinierskazerne in Vlissingen gebouwd moet worden is ernstig vervuild met chemische stoffen.
Dat melden EenVandaag en Follow the Money op basis van eigen onderzoek. Het ministerie van Defensie en de provincie Zeeland zouden sinds 2011 op de hoogte zijn van de verontreinigingen, maar verzuimden dit te melden aan het Korps Mariniers, de vakbonden of leden van de Tweede Kamer.
Uit de rapportages van het ministerie en de provincie, in bezit van EenVandaag en Follow the Money, komt een beeld naar voren van een gebied waar jarenlang een oogje is toegeknepen als het gaat om bodem- en milieuwetgeving.
Het Zeeuws provinciebestuur is woedend over de berichtgeving. Gedeputeerde Carla Schönknecht spreekt bij Omroep Zeeland van 'schandalige journalistiek, zonder wederhoor'. Volgens de provincie was dat al in 2012 bekend en zijn er ook al lang afspraken gemaakt over hoe het terrein wordt opgeleverd. "Dat gebeurt schoon, veilig en bouwrijp", aldus Schönknecht.

TOXICOLOOG

Naar schatting zijn er op de beoogde locatie in Vlissingen tienduizenden vaten gif gedumpt door chemiegiganten als Hoechst, mijnbouwbedrijf Billiton en aluminiumproducent Pechiney. Extreem giftige stoffen als PAK's, Pcb's, broom, fluoride, cyanide, arseen, fenol, benzeen, kwik, lood, nikkel, asbest en minerale olie komen in hoge en soms zelfs zeer hoge concentraties voor, schrijft EenVandaag. De actualiteitenrubriek laat een toxicoloog van de Universiteit Utrecht aan het woord. Hij stelt dat je op deze gifgrond niet moet willen wonen of werken.

BEZORGD

De medezeggenschapscommissie van het Korps Mariniers is bezorgd. Voorzitter Bert van de Wakker: "Ik ben daar geweest. Daar zag ik zo'n snuffelpijp de grond in gaan bij een vuilstort. En dat was voor ons ook aanleiding om te vragen hoe het ermee zit. Maar de Commandant der Zeestrijdkrachten heeft ons tot op de dag van vandaag niet geantwoord."
De beoogde locatie in Vlissingen.
De beoogde locatie in Vlissingen. © RTV Utrecht

KOSTEN

De kazerne zou in 2012 gebouwd worden voor 100 tot 200 miljoen euro. Defensie reageert tegenover FTM dat het bouwrijp maken van het terrein daar bovenop komt. Hoeveel dat precies kost, is onduidelijk. Dat terwijl Commissaris van de Koningin (toen nog) Karla Peijs de grond gesaneerd zou afleveren, zonder kosten voor Defensie. 
Over de definitie "bouwrijp" is een verschil van mening. De provincie Zeeland wil alleen explosieven ruimen op plekken waar gebouwd gaat worden. Bij de raming van sloopkosten van gebouwen wordt verwijderen van asbest niet meegenomen. De provincie dacht het terrein te saneren voor 2,3 miljoen euro. Defensie gaat uit van 29,7 miljoen euro. Een miljoenentekort dus.
Die miljoenen worden volgens FTM waarschijnlijk afgewend naar Defensie. De provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen staan er financieel namelijk niet goed voor. Dat komt bovenop de 200.000 euro voor archeologisch onderzoek en het ruimen van explosieven, wat naar verluidt 400.000 tot 500.000 euro kost.

ZESTIG MINPUNTEN

Vrijdag dient er een geschil over de nieuwe kazerne in Vlissingen. Er staan zestig punten op rol, waar de kazerne niet aan voldoet. "Deze vervuiling is een belangrijk onderdeel van ons geschil. Het is moeilijk te voorspellen of het is begroot of dat het uit de klauwen loopt. Maar ik geloof niet dat dit in de begrote 200 miljoen euro zit." Daarnaast gaat sanering waarschijnlijk veel tijd kosten. "Als we 2022 moeten halen, dan moeten we gaan opschieten."
Inmiddels heeft de PVV in de Tweede Kamer vragen gesteld over de vervuilde grond.
De marinierskazerne moet verhuizen van Doorn naar Vlissingen en daar zijn de mariniers op zijn zachtst gezegd niet blij mee. Het terrein vinden ze niet geschikt, de familie verhuist liever niet mee naar Zeeland en de vergunningen zouden niet rond zijn.

KAMERLID

Als de grond zo vervuild is, waarom moet die kazerne er dan toch komen? Dat is volstrekt onduidelijk, zegt GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks tegen EenVandaag. Ze noemt de verhuizing naar Vlissingen een politiek besluit en snapt niet dat "je het in je bolle hoofd haalt een kazerne te bouwen in een gebied waarvan je al weet dat de grond met zware metalen en andere giftige chemische middelen is verontreinigd."
Bekijk de RTV Utrecht-tijdlijn over de omstreden verhuizing van de marinierskazerne.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.