Geitenstop in provincie Utrecht vanwege verhoogde kans op longontsteking

© Caspar Huurdeman
PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht heeft een geitenstop afgekondigd vanwege gezondheidsrisico's. Eerder deden de provincies Brabant, Gelderland en Zuid-Holland dit al.
Uit verschillende onderzoeken van het RIVM, waaronder het rapport Veehouderij en Gezondheid Omwonenden, blijkt dat omwonenden van geitenhouderijen in een straal van 2 kilometer meer kans hebben op longontsteking. De onderzoekers zien een toename vanaf 2007 tot en met 2013. Dus ook na de Q-koortsepidemie, die van 2007 tot en met 2010 duurde en tot geitenruimingen leidde in onder meer Bunnik, Achterberg, Kamerik, Zegveld en Groenekan.

DE MAATREGELEN

Provinciale Staten hebben, mede op advies van de GGD regio Utrecht, besloten dat geitenhouderijen met meer dan tien geiten niet mogen uitbreiden. Ook het omzetten van bestaande agrarische bedrijven naar geitenhouderijen met meer dan tien geiten, is niet meer mogelijk. Nieuwe boerderijen met meer dan tien geiten krijgen voorlopig geen vergunning.
Het besluit geldt alleen voor agrarische bedrijven en dus niet voor particulier hobbymatig gehouden geiten of kleinschalig gehouden geiten op een kinderboerderij.
De regeling gaat morgen in en geldt in ieder geval totdat er meer duidelijkheid bestaat over de oorzaak van de verhoogde gezondheidsrisico's en hoe dit kan worden voorkomen. Op haar website beantwoordt de provincie Utrecht vragen over de geitenstop.

CIJFERS

Het aantal extra gevallen van longontsteking in het onderzoeksgebied dat kan worden toegeschreven aan de aanwezigheid van geitenbedrijven is gemiddeld over de jaren 2009-2013 ongeveer 89 patiënten per 100.000 mensen per jaar. Dat komt neer op ongeveer 5,4 procent extra patiënten.
De Q-koortsepidemie heeft waarschijnlijk tijdens de vroege jaren bijgedragen aan het verhoogde aantal longontstekingen. "Het is echter geen verklaring voor het verhoogde risico vanaf 2011. Wat deze toename wel veroorzaakt, is nog onduidelijk", meldt het RIVM.
De stop geldt niet voor kippenbedrijven. Het gevonden effect op het aantal longontstekingen van een individueel pluimveebedrijf is veel zwakker dan van een individueel geitenbedrijf. Daarbij is de verwachting dat de geitenhouderij zal groeien, terwijl de omvang van de pluimveehouderij min of meer stabiel blijft.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.