Fotozaak Amersfoort gewoon open, ondanks ramkraak: "Opbouwen en doorgaan"

© GinoPress
AMERSFOORT - Foto-Groep Amersfoort in winkelcentrum Emiclaer is vandaag gewoon open. Vannacht sloegen criminelen toe bij de fotowinkel en kopieerservice. Ze reden een gestolen auto door de pui en sloegen hun slag.
De dieven hebben erg hun best moeten doen om de winkel binnen te dringen, vermoedt eigenaar Marcel Scheltinga. Voor de zaak belemmeren ijzeren rekken de weg. "Volgens een bewoner aan de overkant zijn ze een stuk of drie, vier keer kort erin en eruit gereden om ruimte te maken", zegt hij tegen RTV Utrecht. "Toen ze onder het hek door konden hebben ze de vitrinekast kapot geslagen en camera's in sporttassen gestopt."
Je kunt er boos of verdrietig om worden, maar het is uiteindelijk toch opbouwen en weer doorgaan
Marcel Scheltinga - eigenaar

DUURSTE CAMERA'S

De ramkraak heeft Scheltinga voor tienduizenden euro's schade opgeleverd. De pui is volledig verwoest, het rolluik is kapot en ook het verlies van de dure apparatuur loopt in de papieren. Het lijkt erop dat de rovers al wisten waar ze moesten zoeken, want volgens de eigenaar liepen ze direct naar de duurste camera's.
De dieven hebben de pui volgens een buurtbewoner meerdere keren geramd.
De dieven hebben de pui volgens een buurtbewoner meerdere keren geramd. © GinoPress
Toch gaat de handel vandaag gewoon door. De verzekeraar heeft vannacht direct een calamiteitenteam gestuurd om de ravage op te ruimen en een noodvoorziening voor de voorgevel aan te leggen. "Dan kunnen we de winkel vanavond weer op slot doen", licht Scheltema toe. "Klanten kunnen voorlopig gewoon via de achterdeur naar binnen."

VIERDE KEER

Voor Scheltema is het overigens niet de eerste keer dat hij naar de puinhoop van een ramkraak staat te kijken. "Ik heb altijd met mijn vader fotozaken gehad. Hij is nu gepensioneerd, maar in de loop der jaren heb ik het nu vier keer meegemaakt. Het kost altijd geld, maar het is gelukkig alleen materiële schade. Je kunt er boos of verdrietig om worden, maar het is uiteindelijk toch opbouwen en weer doorgaan."
De auto is vorige week gestolen in Soest.
De auto is vorige week gestolen in Soest. © GinoPress
De ramkrakers, die vermoedelijk op een scooter zijn gevlucht, zijn nog voortvluchtig. Scheltema heeft niet veel hoop dat de politie ze nog kan achterhalen. "Er is gefilmd, maar of ze gepakt worden. De serienummers van de camera's staan geregistreerd, dus misschien lopen zo nog een keer tegen de lamp."
De politie heeft een onderzoek naar de diefstal ingesteld en wil graag getuigen spreken. De auto die de criminelen gebruikten blijkt vorige week in Soest te zijn gestolen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.