Utrechts café had diabetes-klant met eigen colaatje moeten toelaten

De bezoeker wilde een colablikje van 15 centiliter meenemen.
De bezoeker wilde een colablikje van 15 centiliter meenemen. © ANP
UTRECHT - Het Utrechtse café 't Pakhuis heeft een diabetespatiënt gediscrimineerd door hem de toegang te weigeren. Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt dat de kroeg de man, die een colablikje bij zich had, toe had moeten laten.
De bezoeker wilde het colaatje meenemen omdat daar precies de juiste hoeveelheid suiker in zat voor als hij niet lekker werd. Het café wees hem erop dat eigen consumpties volgens de huisregels verboden zijn. Ook toen de man een insulinespuit en een doktersverklaring liet zien, mocht hij niet naar binnen.
Het College vindt dat het café de man heeft gediscrimineerd, maar voegt toe dat kroegeigenaren zich geen zorgen hoeven te maken dat iedereen nu zijn eigen drank naar de kroeg mee mag nemen. Volgens het College was alleen in dit specifieke geval sprake van discriminatie, omdat de klant vanwege zijn ziekte niet anders kon.
Woordvoerster Renée Tuijnman: "Dat betekent dat er voor deze meneer geen betere oplossing te bedenken was dan dat colablikje en ze hem dus toe hadden moeten laten. Maar het kan zijn dat er in een ander geval een andere aanpassing denkbaar is en dan is er dus niet meteen sprake van discriminatie wanneer iemand met een klein colablikje wordt geweigerd."
Het College oordeelt dat er sprake was van discriminatie op basis van een chronische ziekte en handicap. Dat is sinds 2016 verboden na een uitbreiding van de wet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.