Gerechtshof: Hogeschool Utrecht verantwoordelijk voor vertraging studenten

© Femke van den Heuvel, Hogeschool Utrecht
UTRECHT - De Hogeschool Utrecht is aansprakelijk voor de studievertraging van vijf studenten aan de opleiding Bachelor Medische Hulpverlening (BMH). De school is verantwoordelijk voor de schade die de studenten hierdoor hebben geleden.
Dat oordeelt het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in hoger beroep. De rechter kwam in maart 2016 al tot dezelfde conclusie.
"De hogeschool heeft de studenten onvoldoende in staat gesteld om zonder (grote) studievertraging de studie af te ronden en in aanmerking te komen voor de functies waarvoor de opleiding opleidt. Dit kan aan de hogeschool worden toegerekend", aldus het hof.
Wat de Hogeschool precies moet betalen, wordt op een later moment vastgesteld.

STAGEPLAATSEN

De opleiding startte in 2010 en moet in vier jaar studenten opleiding tot functies van medisch hulpverlener in de ambulancezorg, spoedeisende hulp of anesthesie. Nadat de studie van start ging, bleek dat de medische sector onvoldoende stageplaatsen aanbood aan BMH-studenten.
Een aantal studenten kon de studie daardoor niet op tijd afronden. Ook kwamen zij na het afronden van de studie moeilijk aan werk in deze functie, omdat ambulancediensten en ziekenhuizen terughoudend waren om hen aan te nemen.

TERUGHOUDEND

Volgens het hof had de hogeschool "zich moeten realiseren dat de inzet van BMH'ers in de praktijk tot problemen kon leiden". De wet stelt hoge eisen aan medische hulpverleners. Pas sinds 1 mei 2017 mogen de studenten aan deze opleiding deze medische handelingen verrichten.
"De hogeschool had rekening moeten houden met de mogelijkheid dat het medische werkveld zich om die reden terughoudend zou opstellen bij het aanbieden van stageplaatsen en het openstellen van vacatures aan BMH'ers", oordeelt het hof.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.