RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

15 jaar cel voor mislukte moordaanslag in Zuilen

1/3
UTRECHT - Twee mannen zijnvandaag veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf vooreen mislukte liquidatie in het Utrechtse Zuilen.Ze namen hetslachtoffervorig jaar in de Edisonstraat onder vuurmet een automatisch wapen.

De rechtbank noemt heteen wonder dat het slachtoffer niet geraakt is en acht bewezen dat Rudolf M. (30) en Egbert M. (39)opdracht hadden gekregen om op het slachtoffer te schieten. In de nacht van 10 op 11 mei 2017 reden ze goed voorbereid in een gestolen auto naarZuilen. Het adres van het doelwit stondal voorgeprogrammeerd inhun TomTom.

In de auto wachtten de twee mannenhet slachtoffer op.Rond middernacht kwam de man aanrijden. De schutter stapte uit en liep met het wapen in zijn hand en een bivakmuts op zijn hoofd naar hem toe. In een tijdsbestek van enkele secondenloste hij meerdere schoten. Het slachtoffer rende weg, waarna een achtervolging volgde.

Bij de aanslag op het slachtoffer is volstrekt roekeloos gehandeld."
Rechtbank Midden-Nederland

AUTO IN BRAND

De schutterprobeerde opnieuw schieten, maar het wapen weigerde. De beschotenman vluchtte schreeuwend een studentenhuis in en was volgens getuigen zo bang dat hij moest overgeven. De verdachten vluchtten vervolgens in de gestolen auto.In Nieuwerbrug aan den Rijn staken ze de wagen in brandom hun sporen te wissen. Omdat de tweede vluchtauto niet wilde starten en per ongeluk ook vlam vatte,vluchtten de verdachten een weiland in. Daar hield depolitie hen aan.

"Bij de aanslag op het slachtoffer is volstrekt roekeloos gehandeld door met een automatisch wapen midden in een woonwijk, met getuigen, te gaan schieten", stelt de rechtbank.

 Sporenonderzoek in Zuilen. Sporenonderzoek in Zuilen. | Foto: Koen Laureij

Het slachtoffer zit sinds de moordpoging ondergedoken en er is bij hem een depressie en een posttraumatische stressstoornis vastgesteld, aldus de rechtbank."Het meedogenloze en levensgevaarlijke handelen heeft daarnaast gevoelens van angst en onveiligheid bij buurtbewoners en vele andere mensen in de samenleving opgeroepen." De rechtbank rekent dit de verdachten zeer zwaar aan.

Toch is, kijkend naar vergelijkbare zaken, een lagere celstraf opgelegddan de 18 jaar celstrafdie de officier van justitie twee weken geleden eiste. Naast de lange gevangenisstraf legt de rechtbank beide verdachten een contactverbod met het slachtoffer op.

ALLEEN BANG MAKEN

Waarom deman in Zuilenis beschoten, blijft onduidelijk. Het verweer van de verdachten dat ze het slachtoffer alleen bang wilden maken en hem niet wilden doden,vinden de rechtbank en het OM ongeloofwaardig. Sporenonderzoek toont aan dat wel degelijk in de richting van het slachtoffer is geschoten. Bovendien hebbenRudolf M.en Egbert M.hun doelwit gevolgd en stopte het schieten pas toen het wapendienst weigerde. Ook beweerdende mannenpas dat het om een bedreiging ging, nadat ze van al het bewijs op de hoogte waren gebracht.

Archief: Zuilen opgeschrikt door mislukte liquidatie


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht