15 jaar cel voor mislukte moordaanslag in Zuilen

© Koen Laureij
UTRECHT - Twee mannen zijn vandaag veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf voor een mislukte liquidatie in het Utrechtse Zuilen. Ze namen het slachtoffer vorig jaar in de Edisonstraat onder vuur met een automatisch wapen. 
De rechtbank noemt het een wonder dat het slachtoffer niet geraakt is en acht bewezen dat Rudolf M. (30) en Egbert M. (39) opdracht hadden gekregen om op het slachtoffer te schieten. In de nacht van 10 op 11 mei 2017 reden ze goed voorbereid in een gestolen auto naar Zuilen. Het adres van het doelwit stond al voorgeprogrammeerd in hun TomTom.
In de auto wachtten de twee mannen het slachtoffer op. Rond middernacht kwam de man aanrijden. De schutter stapte uit en liep met het wapen in zijn hand en een bivakmuts op zijn hoofd naar hem toe. In een tijdsbestek van enkele seconden loste hij meerdere schoten. Het slachtoffer rende weg, waarna een achtervolging volgde.
Bij de aanslag op het slachtoffer is volstrekt roekeloos gehandeld.
Rechtbank Midden-Nederland

AUTO IN BRAND

De schutter probeerde opnieuw schieten, maar het wapen weigerde. De beschoten man vluchtte schreeuwend een studentenhuis in en was volgens getuigen zo bang dat hij moest overgeven. De verdachten vluchtten vervolgens in de gestolen auto. In Nieuwerbrug aan den Rijn staken ze de wagen in brand om hun sporen te wissen. Omdat de tweede vluchtauto niet wilde starten en per ongeluk ook vlam vatte, vluchtten de verdachten een weiland in. Daar hield de politie hen aan.
"Bij de aanslag op het slachtoffer is volstrekt roekeloos gehandeld door met een automatisch wapen midden in een woonwijk, met getuigen, te gaan schieten", stelt de rechtbank.
Sporenonderzoek in Zuilen.
Sporenonderzoek in Zuilen. © Koen Laureij
Het slachtoffer zit sinds de moordpoging ondergedoken en er is bij hem een depressie en een posttraumatische stressstoornis vastgesteld, aldus de rechtbank. "Het meedogenloze en levensgevaarlijke handelen heeft daarnaast gevoelens van angst en onveiligheid bij buurtbewoners en vele andere mensen in de samenleving opgeroepen." De rechtbank rekent dit de verdachten zeer zwaar aan.
Toch is, kijkend naar vergelijkbare zaken, een lagere celstraf opgelegd dan de 18 jaar celstraf die de officier van justitie twee weken geleden eiste. Naast de lange gevangenisstraf legt de rechtbank beide verdachten een contactverbod met het slachtoffer op.

ALLEEN BANG MAKEN

Waarom de man in Zuilen is beschoten, blijft onduidelijk. Het verweer van de verdachten dat ze het slachtoffer alleen bang wilden maken en hem niet wilden doden, vinden de rechtbank en het OM ongeloofwaardig. Sporenonderzoek toont aan dat wel degelijk in de richting van het slachtoffer is geschoten. Bovendien hebben Rudolf M. en Egbert M. hun doelwit gevolgd en stopte het schieten pas toen het wapen dienst weigerde. Ook beweerden de mannen pas dat het om een bedreiging ging, nadat ze van al het bewijs op de hoogte waren gebracht.
Archief: Zuilen opgeschrikt door mislukte liquidatie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.