Celstraf voor beeldenroof Singer Museum

AMSTERDAM - De rechter in Amsterdam heeft twee mannen veroordeeld tot vier en 4,5 jaar cel voor een serie diefstallen van bronzen beelden.
De rechtbank hekelde het feit dat de beeldenrovers "uit puur winstbejag" in een tijdsbestek van nauwelijks twee maanden tijd verspreid over het land hadden toegeslagen en dat zij "schade hebben toegebracht aan cultuurbezit".
Een van de beelden was een afgietsel van de beroemde Denker van Auguste Rodin, dat in de tuin van het Singer Museum in Laren stond. De geroofde beelden werden vernield. Het was de dieven niet om de kunst maar om het brons te doen. Rodins Denker werd, zwaar verminkt, teruggevonden in de tuin van een van de mannen. Hij had het beeld in delen begraven.
De twee rovers, de 41-jarige Reinier ter B. en de 36-jarige Marco van den B., waren eind 2006, begin 2007 bijna dagelijks op het boevenpad. Ze sloegen ook toe in onder meer Soest, Maarssen en Loosdrecht. Het Openbaar Ministerie eiste zes jaar cel tegen het duo. De rechtbank veroordeelde de 20-jarige Melle S. tot twaalf maanden waarvan vier voorwaardelijk wegens medeplichtigheid. Dat was ook de eis van het OM.
De roof uit de Singertuin vormde het sluitstuk van een hele reeks soortgelijke feiten, naast een aantal inbraken in woningen en bedrijfspanden en diefstallen van auto's en boten. Ter B. werd al diverse keren veroordeeld, onder meer voor inbraken. Hij was in oktober 2006 vrijgekomen, twee dagen na de Singerroof zat hij weer vast.
De politie kwam de daders op het spoor dankzij snippers papier die na de diefstal bij het Singer Museum werden gevonden. Het bleek een verscheurde routebeschrijving te zijn, met het huis van een van de dieven als vertrekpunt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.