Celstraf voor witwassende topman van Ballast Nedam

© Alf van Beem, Wikipedia
NIEUWEGEIN - Een voormalig topbestuurder van Ballast Nedam is veroordeeld tot twee maanden cel. Ook moet de 74-jarige man een boete betalen van 100.000 euro. In zijn tijd als bestuurder van het Nieuwegeinse bouwbedrijf heeft hij meer dan 2,4 miljoen dollar witgewassen.
Het OM had alleen een voorwaardelijke gevangenisstraf geëist, maar de rechter straft dus zwaarder. Verder moet de man 5,1 miljoen euro aan illegale inkomsten terugbetalen aan de Staat, aanzienlijk minder dan de 12,5 miljoen euro die het OM had geëist.
De oud-bestuurder verstrekte tussen 1999 en 2002 informatie over het budget van Ballast Nedam aan een externe adviseur en ontving hiervoor 2,4 miljoen dollar. Dat is omkoping, maar daarvoor kon de man niet worden vervolgd omdat dat verjaard was. Hij hield het geld aan op een Zwitserse bankrekening en maakte het daarna over naar een Nederlandse rekening alsof het legaal verkregen geld was, wat witwassen is.
Een andere bestuurder is vrijgesproken. Die 70-jarige man zou 1,1 miljoen dollar hebben witgewassen. De rechter achtte echter niet bewezen dat dit geld na december 2001, toen witwassen strafbaar werd gesteld, nog op een Zwitserse rekening heeft gestaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.