België wakkert WK-koorts aan in Utrecht: "Ik ben zo zenuwachtig"

Op de gevel van Tapperij Thijs hangt een grote Belgische vlag.
Op de gevel van Tapperij Thijs hangt een grote Belgische vlag. © RTV Utrecht / Dennis van Ommeren
UTRECHT - Het Belgische succes op het WK voetbal laat ook Utrecht niet onberoerd. Op veel horecaplekken in de stad wordt vanavond de halvefinalewedstrijd tegen Frankrijk gekeken op grote schermen. Bijvoorbeeld bij buurtcafé Tapperij Thijs in Tuinwijk.
"Ik ben zo zenuwachtig. Ik ben niet te houden." Om 17.00 uur zit Marc al met een biertje aan de bar. Aan de gevel van het café hangt een grote Belgische vlag. Binnen heeft café-eigenaar Thijs ook versiersels opgehangen.

ONTLADING EN GEKKENHUIS

"We hebben twee vaste klanten die Belgisch zijn. Ik ben meegegaan in hun enthousiasme", vertelt Thijs aan RTV Utrecht. "De wedstrijd tegen Japan (3-2 winst, red.) was heel apart. Een van de gasten trakteerde iedereen op friet met stoofvlees. En na afloop was er enorme ontlading. Tegen Brazilië (2-1 winst, red) was het volle bak, een gekkenhuis."
Nederland ontbreekt op het WK en uit onderzoek voorafgaand aan het toernooi bleek dat een kwart van de Utrechters zei te gaan juichen voor België. Onze zuiderburen doen het goed: vanavond staat tegen Frankrijk een plek in de finale op het spel.

UTRECHTER EN BELG

De wedstrijd begint om 20.00 uur, maar 's middags zit Marc al klaar. "Ik ben hier geboren", zegt hij met een Vlaams-Utrechts accent. "Maar mijn ouders zijn Belg en ik heb altijd die nationaliteit aangehouden. Ik hoop vanavond op 3-1 voor België."
Verslaggever Dennis van Ommeren proeft sfeer in het Utrechtse Belgié-café.
RTV Utrecht-stamgast Toni Peroni juicht vanavond ook voor de zuiderburen. In een Belgisch voetbalshirt schoof hij vanmiddag aan bij U Vandaag. In tegenstelling tot veel andere Nederlanders is jaloezie over het Belgische voetbalsucces hem vreemd. "Over een paar jaar zijn wij weer aan de beurt."
Peroni maakte samen met Utrechter Henk Westbroek en de Ponkers een WK-lied voor België. De YouTube-clip werd inmiddels 800.000 keer bekeken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.