In beeld: nieuwe wijk Cartesiusdriehoek krijgt groot park, school, horeca en supermarkt

© Mecanoo / Studio Prins
UTRECHT - Een groot centraal park, een school, een supermarkt, horeca en het historische CAB-gebouw als stralend middelpunt; zo moet de nieuwe wijk in de Utrechtse Cartesiusdriehoek eruit gaan zien. Er komen zo'n 2600 woningen in de wijk. De nadruk komt te liggen op fietsverkeer en openbaar vervoer.
Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde plannen voor het voormalige werk- en rangeerterrein van de NS. De gemeente wil er een gezonde wijk van maken. Ongeveer een kwart van de woningen is bestemd voor sociale huur. In 2020 kan de bouw starten.
Sfeerimpressie van de nieuwe wijk.
Sfeerimpressie van de nieuwe wijk. © Mecanoo / Studio Prins
De bouw wordt gerealiseerd door vastgoedontwikkelaar MRP Development en bouwbedrijf Ballast Nedam. "Het is niet alleen een enorme kans om Utrecht Noord en West met elkaar te verbinden", zegt Maarten Stam van MRP. "Maar ook om een voorbeeldwijk te worden voor gezonde gebiedsontwikkeling."
De Cartesiusdriehoek ligt naast station Utrecht Zuilen. In de toekomst komt er ook een tunnel onder het spoor door naar de Tweede Daalsedijk. Bewoners van de nieuwe wijk kunnen daardoor sneller in het centrum van de stad komen.
In de Cartesiusdriehoek is plaats voor winkels en horeca.
In de Cartesiusdriehoek is plaats voor winkels en horeca. © Mecanoo / Studio Prins
Epicentrum van de wijk wordt het CAB-gebouw, dat er nu al staat. Daar zitten onder meer de muzikale broedplaats dB's en brouwerij Oproer.
Het gebied komt op grond van de NS. De spoororganisatie is dan ook nauw betrokken bij de ontwikkeling. Wethouder Klaas Verschuure is blij met de plannen voor de wijk. "De Cartesiusdriehoek wordt een fantastisch gebied", twitterde hij.
In de Cartesiusdriehoek omt veel groen.
In de Cartesiusdriehoek omt veel groen. © Mecanoo / Studio Prins

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.