Waterschap inspecteert dijken op scheuren

Sinds vorige week besproeit het waterschap de dijken.
Sinds vorige week besproeit het waterschap de dijken. © RTV Utrecht / Peter Knieriem
PROVINCIE UTRECHT - Door aanhoudende droogte kunnen dijken deze dagen zwakker zijn dan normaal. Om een erge doorbraak te voorkomen, zet het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden daarom een zogenoemd 'dijkleger in'.
Het dijkleger bestaat uit medewerkers die normaal normaal op kantoor zitten, maar nu worden ingezet om de dijken te inspecteren. "We hebben vorig jaar ook gecontroleerd, maar toen was het niet zo droog als nu", vertelt dijkwachter Beke Romp. "Het is momenteel echt extreem droog. Ze vergelijken het soms met 1976, dat was een van de droogste jaren die we hebben gehad."

INGRIJPEN

Romp merkt ook aan de dijken dat het droog is. "We komen scheuren tegen, maar die zijn niet zo groot dat de dijken het niet meer kunnen houden. Als de scheuren groter worden, schakelen we een aannemer in om extra klei aan te brengen op de plek waar de scheur zich bevindt. Daarmee voorkomen we dat de dijk het begeeft."
Vorige week werd al bekend dat het waterschap de dijken besproeit. "Als het heel lang droog is, heeft dat niet alleen impact op de natuur, maar ook op onze dijken", vertelde Astrid Russchen van het waterschap toen. "Die dijken bestaan uit klei. Als daar geen regen op valt, droogt de bovenste kleilaag uit en kunnen er scheuren ontstaan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.