Zo voorkom je een scheiding tijdens de zomervakantie

© ANP
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Ga voordat je op vakantie gaat nog een avondje uit eten met je partner. Dat adviseert Rody Koelewijn van sociaal platform De Boei in Bunschoten-Spakenburg. Volgens de sociaal werker kan zo'n etentje de lucht prima klaren en is de kans op ruzie tijdens de vakantie kleiner. "Want de irritatiemomenten gaan toenemen als je de hele tijd op elkaars lip zit!"
Vanaf vrijdag heeft ook onze regio zomervakantie. Eindelijk weer even tijd voor elkaar, om lekker samen door te brengen. Dat kan natuurlijk heel ontspannend werken, maar het kan ook extra spanning veroorzaken. Daarvoor waarschuwt de sociale organisatie van Koelewijn. En ze delen tips uit om conflicten te voorkomen.
"Bij sommige stellen gaat het vanzelf. Die hebben veel plezier, die doen veel dingen samen en het leidt vaak tot nader tot elkaar komen", vertelt Rody. ''Maar, je ziet ook stellen die druk zijn geweest voor de vakantie, die weinig aandacht hebben gehad voor elkaar. Dan merk je dat er nog wat spanning is van de maanden voor de vakantie. Er ontstaat dan vaak vakantiestress en dat kan leiden tot conflicten."

GOED PRATEN

De eerste tip is dus een goede voorbereiding. En dan de praktische kant van de zaak, zoals reisgidsen kopen. Het gaat om het mentale aspect, dus echt even goed praten, zoals tijdens een etentje. "Of ga samen een wandeling maken", zegt Rody. "Zodat je eerst nog even uit kan spreken wat je nog dwars zit of uit de lucht wil hebben voordat je op vakantie gaat."

VERWACHTINGEN

Ook is het goed om te praten over je verwachtingen van de vakantie, zeggen ze bij De Boei: "Zorg dat je zelf aan je trekken komt in de vakantie. Neem niet aan dat de ander uit zichzelf wel weet waar jij lol in hebt. Praat over wat je echt leuk vindt en wat je graag wilt doen. Houdt de een van luieren en de ander van actief, wissel het dan voldoende af. En: je hoeft niet ALLES samen te te doen."
"Sterker nog: zorg ervoor dat je beiden ook af en toe iets alleen doet. Normaal zit je ook niet constant op elkaars lip. Doe datgene waar je partner een hekel aan heeft gewoon in je eentje. Of met je kinderen. Neem geregeld even pauze van elkaar, al is het maar een boodschapje of een kleine wandeling. Dat kan onnodige ergernissen voorkomen."
En tot slot, zegt Rody: "Vergeet natuurlijk niet te genieten, de vakantie is een heel moment om juist weer te verbinden!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.