Justitie: Achraf B. was bij moord op misdaadblogger Martin Kok

© ANP
UTRECHT - Justitie is ervan overtuigd dat Utrechter Achraf B. op 8 december 2016 in de directe omgeving van seksclub Boccaccio in Laren was toen misdaadblogger Martin Kok daar werd doodgeschoten. Dit bleek vandaag tijdens een inleidende zitting in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.
B. (25) stond vandaag voor het eerst voor de rechter. Hij wordt verdacht van het medeplegen van de moord op 8 december 2016, danwel van medeplichtigheid. Ook zou hij betrokken zijn geweest bij een eerdere moordpoging op Kok, diezelfde avond bij een hotel op Schiphol.

AANHOUDING

De Utrechter werd in april van dit jaar aangehouden in het huis van een vriendin in Den Bosch, waar hij regelmatig verbleef. Daar werden ook een pistool met munitie, 25 gram cocaïne en ruim anderhalve kilo hennep aangetroffen. Ook daarvoor staat hij nu terecht. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem verder ook nog van witwassen van een kleine 7.000 euro.
De verdachte is een tenger gebouwde Marokkaans-Nederlandse man met een zwarte baard en zijn haar in een klein knotje samengebonden op zijn hoofd. Hij is gekleed in jeans en zwart leren jack. "Ik heb hier absoluut niets mee te maken, heb er absoluut niets mee te maken", mompelt hij zacht, wanneer hij de gelegenheid krijgt om op de beschuldigingen te reageren.

CRIMINELE GETUIGE

Tijdens de zitting zei de officier van justitie over ruim voldoende bewijs te beschikken. Het onderzoek is nog in volle gang en er komt voortdurend nieuwe informatie binnen. Het OM beschikt ook over een getuige aan wie de verdachte verteld zou hebben dat hij betrokken was bij de liquidatie van Kok. Het gaat om de Utrechter Anouar B., alias 'Zwartkat'. Hij zit sinds vorig jaar vast in Marokko op verdenking van betrokkenheid bij de vergismoord op de zoon van een rechter in Marrakech en heeft in zijn cel belastende verklaringen over Achraf B. afgelegd. 
Advocaat Guy Weski vindt Anouar B. een discutabele getuige, omdat B. in 2016 zelf werd opgepakt op verdenking van het plaatsen van een bom onder de auto van Martin Kok. Daarvoor was uiteindelijk te weinig bewijs. Ook heeft Weski kritiek op de verhoormethodes in Marokko. Daarbij wordt regelmatig gemarteld, stelt hij. Volgens het OM waren bij het verhoor ook Nederlandse politiemensen aanwezig. Die hebben een beknopt verslag gemaakt en volgens de officier wordt nog gewerkt aan de vertaling van het gehele verhoor. Over het verzoek van Weski om B. door de Nederlandse justitie te laten horen, neemt de rechtbank daarom pas bij een volgende zitting een besluit.  

DNA

De politie kwam Achraf B. op het spoor via medeverdachte Zakaria A., die drie PGP-telefoons in zijn bezit had die op de tijdstippen van de moordpoging en de moord werden aangestraald in Schiphol en Laren. Deze toestellen worden veel gebruikt door criminelen, omdat er versleutelde berichten mee kunnen worden verstuurd. Op twee van de telefoons zat B.'s DNA. De verdenking wordt verder ondersteund door afgeluisterde telefoongesprekken en verklaringen van de medeverdachte. 
Opmerkelijk genoeg heeft het Openbaar Ministerie de dagvaarding tegen A. afgelopen week ingetrokken wegens gebrek aan bewijs. Deze eveneens 25-jarige Utrechter blijft wel verdachte, maar hoeft dus niet voor de rechter te verschijnen. Wel blijft hij gevangen zitten wegens een veroordeling in een andere zaak. Mogelijk wordt hij opnieuw gedagvaard voor de moord op Martin Kok als het onderzoek verder is gevorderd.

KOK NAM VEEL RISICO

De vermoorde Martin Kok (49) kwam zelf ook uit het criminele milieu en zat twee lange gevangenisstraffen uit. Na zijn vrijlating startte hij de website Vlinderscrime. Daarop bracht hij veel inside-nieuws over misdrijven, waarbij hij verdachten met naam en toenaam noemde. Vaak ging het om zware criminelen als de internationaal gezochte Redouan Taghi. Martin Kok overleefde meerdere aanslagen op zijn leven.
De verdachte Achraf B. blijft voorlopig vastzitten. De rechtbank vindt dat er voldoende bewijzen zijn voor de verdenkingen tegen hem. De strafzaak gaat 3 oktober verder met opnieuw een pro-forma zitting. De inhoudelijke behandeling zal nog geruime tijd op zich laten wachten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.