RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Justitie: Achraf B. was bij moord op misdaadblogger Martin Kok

UTRECHT - Justitie is ervan overtuigd dat Utrechter Achraf B.op 8 december 2016 in de directe omgeving van seksclub Boccaccio in Laren was toen misdaadblogger Martin Kok daar werd doodgeschoten. Dit bleek vandaag tijdens een inleidende zitting in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

B. (25) stond vandaag voor het eerst voor de rechter. Hijwordtverdacht van het medeplegen van de moordop8 december 2016,danwel van medeplichtigheid. Ook zou hij betrokken zijn geweest bij een eerdere moordpoging op Kok, diezelfde avond bij een hotel op Schiphol.

AANHOUDING
De Utrechter werd in april van dit jaar aangehouden in het huis vaneen vriendin in Den Bosch, waar hij regelmatig verbleef. Daar werden ook een pistool met munitie, 25 gramcocane en ruim anderhalve kilo hennep aangetroffen. Ook daarvoor staat hij nu terecht. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem verder ook nog van witwassen van een kleine 7.000 euro.

De verdachte is een tenger gebouwde Marokkaans-Nederlandse man met een zwarte baard en zijn haar in een klein knotje samengebonden op zijn hoofd. Hij is gekleed in jeans en zwart leren jack. "Ik heb hier absoluut niets mee te maken, heb er absoluut niets mee te maken", mompelt hij zacht, wanneer hij de gelegenheid krijgt om op de beschuldigingen te reageren.

CRIMINELE GETUIGE
Tijdens de zitting zeide officier van justitieoverruim voldoendebewijs te beschikken. Het onderzoek is nog in volle gang en er komt voortdurend nieuwe informatie binnen. Het OM beschikt ook over een getuige aan wie de verdachte verteld zou hebben dat hij betrokken was bij deliquidatie van Kok.Het gaat omde Utrechter Anouar B., alias 'Zwartkat'.Hij zit sinds vorig jaar vast in Marokko op verdenking van betrokkenheid bij de vergismoord op de zoon van een rechter in Marrakech en heeft in zijn cel belastende verklaringen over Achraf B. afgelegd.

Advocaat Guy Weski vindtAnouar B. een discutabele getuige, omdat B.in 2016 zelf werd opgepakt op verdenking van het plaatsenvan een bom onder de auto van Martin Kok. Daarvoor was uiteindelijk te weinig bewijs. Ookheeft Weskikritiek op de verhoormethodes in Marokko.Daarbij wordtregelmatig gemarteld, stelt hij. Volgens hetOMwaren bij het verhoor ookNederlandse politiemensen aanwezig. Die hebben een beknopt verslag gemaakt envolgens de officier wordt nog gewerkt aan de vertaling van het gehele verhoor.Over het verzoek van Weski om B. door de Nederlandse justitie te laten horen, neemt de rechtbank daarompas bij een volgende zitting een besluit.

DNA
De politie kwam Achraf B. op het spoor via medeverdachte Zakaria A., die driePGP-telefoons in zijn bezit had die op detijdstippen van de moordpoging en de moord werden aangestraald in Schiphol en Laren. Deze toestellen worden veel gebruikt door criminelen, omdat er versleutelde berichten mee kunnen worden verstuurd. Op twee van detelefoons zat B.'s DNA. De verdenking wordt verder ondersteund doorafgeluisterde telefoongesprekken en verklaringen vande medeverdachte.

Opmerkelijk genoeg heeft het Openbaar Ministerie de dagvaarding tegen A. afgelopen week ingetrokken wegens gebrek aan bewijs. Deze eveneens 25-jarige Utrechter blijft wel verdachte, maar hoeft dus niet voor de rechter te verschijnen. Wel blijft hij gevangen zittenwegens een veroordeling in een andere zaak. Mogelijk wordt hijopnieuw gedagvaard voor de moord op Martin Kok als het onderzoek verder is gevorderd.

KOK NAM VEEL RISICO
De vermoorde Martin Kok (49)kwam zelf ook uit het criminele milieu en zat twee lange gevangenisstraffen uit. Na zijn vrijlating startte hij de website Vlinderscrime. Daarop bracht hij veel inside-nieuws over misdrijven, waarbijhij verdachten met naam en toenaam noemde. Vaak ging het om zware criminelen als de internationaal gezochte Redouan Taghi. Martin Kok overleefde meerdere aanslagen op zijn leven.

De verdachte Achraf B. blijft voorlopig vastzitten. De rechtbank vindt dat er voldoende bewijzen zijn voor de verdenkingen tegen hem. De strafzaak gaat 3 oktober verder met opnieuw een pro-forma zitting. De inhoudelijke behandeling zal nog geruime tijd op zich laten wachten.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -