Geitenhouder Hoogland: "Geitenstop is erg voor dier en boer"

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het instellen van de geitenstop is ontzettend ingrijpend voor boer en dier en heeft grote gevolgen. Dat zegt geitenhouder Jos Tolboom uit Hoogland. Het nieuws verraste hem en hij kan er nog steeds niet overuit dat het besluit genomen is.
"Ik ben er nog steeds van overtuigd dat we alles onder controle hebben en dat we onze omwonenden geen schade aan doen. Op het moment dat ik die overtuiging niet meer heb, wordt het voor mij heel moeilijk om mijn bedrijf met volle overtuiging voort te zetten. Op die manier wil je niet tot overlast zijn", aldus Tolboom.

GEVOLGEN

Volgens de geitenboer uit Hoogland heeft het besluit niet alleen effect op de korte termijn. Ook op de langere termijn gaat het gevolgen hebben. Tolboom: "Mensen die een bedrijf willen overdragen aan de volgende generatie zitten nu echt in de moeilijkheden."
Geitenhouder Jos: "Geitenstop is slecht voor boer en dier"
Niet alleen voor de geitenhouders is het slecht nieuws, maar ook voor de dieren zelf. Op dit moment worden de meeste bokjes namelijk weggebracht naar grote mesterijen en daar sterven veel bokjes aan kinderziektes.
"Het is net als in de peuterspeelzaal: als er eentje ziek wordt, worden ze het allemaal. Maar nu praat je over lammetjes van een paar dagen oud en niet van een paar weken. Het is een supergevoelige leeftijd", aldus de boer uit Hoogland.
Daarom willen veel boeren de bokjes op de eigen boerderij groot brengen. Maar dat is een vorm van uitbreiden en dat mag nu niet meer. "Dan blijf je met de situatie dat de bokjes van meerdere plekken samengevoegd worden. En dan toch qua welzijn en gezondheid, meer te lijden hebben. daar heeft de boer geen last van maar het bokje wel."
Geitenhouder Jos en zijn dieren.
Geitenhouder Jos en zijn dieren. © RTV Utrecht
Over de oorzaak van de geitenstop is nog altijd niks duidelijk. Er wordt nog onderzocht hoe het komt dat longontstekingen vaker voorkomen in de buurt van een geitenhouderij.
Hoogleraar Dick Heerderik heeft samen met het RIVM onderzoek gedaan en zei gisteren in U Vandaag dat het niet aan de geit hoeft te liggen, maar er kan bijvoorbeeld een bacterie of schimmel in de compost zitten, waardoor de kans op een longonsteking hoger is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.