Rapportage huurteam: studenten en andere huurders melden meer misstanden

© ANP
UTRECHT - Meer studenten en huurders in de vrije sector trekken aan de bel als ze een conflict hebben met de huisbaas of als het huurcontract niet klopt. Nieuwe cijfers van het huurteam van de gemeente Utrecht laten een stijging zien van het aantal meldingen.
662 ontevreden huurders hebben vorig jaar met een klacht hulp gezocht, dat zijn er 192 meer dan het jaar ervoor.

HUURPIJSVERLAGING

Voor veel meldingen is een passende oplossing gevonden, vaak in de vorm van een verlaging van de huurprijs. Dat leidt ertoe dat er vorig jaar ruim 460.000 euro is gekort op de huurprijs van woningen.
Een stap naar het huurteam van de gemeente Utrecht is vaak het eerste dat je kunt doen als je zoekt naar hulp in een conflict met een huurbaas kunt doen. "Wanneer je vragen hebt over je huurprijs, als je twijfelt over het onderhoud, eigenlijk alle zaken die met huren te maken hebben kun je vrijblijvend aan ons voorleggen", zegt Edo Gommers projectleider van het huurteam.
Misstanden op de huurmarkt zijn niet nieuw. RTV Utrecht publiceert al jaren over huisbazen die zich niet aan de regels houden.

MISSTANDEN

De markt voor studentenkamers en huizen in Utrecht is al jaren krap en dat zorgt voor problemen. Zo is veel woonruimte hoog geprijsd, laat onderhoud te wensen over en leven niet alle huisbazen de regels goed na. "Er zijn huisbazen waar we vaak meldingen van krijgen. Iedere keer als er een nieuwe huurder komt kan de huurbaas weer opnieuw proberen een te hoge huurprijs te vragen. Daar staat geen sanctie op", zegt Edo Gommers over de aanhoudende klachten.
Ook reageren huisbazen verschillend wanneer ze erachter komen dat een huurder hulp zoekt bij het huurteam. In ruim 20 procent van de zaken die het huurteam behandeld wordt de huurder bedreigd of geïntimideerd. Het advies is om in zo'n geval naar de politie te stappen.
Edo Gommers van het Huurteam Utrecht

INTIMIDATIE

Jeroen Kortleve is een van de 131 mensen die vorig jaar door zijn huisbaas is geïntimideerd. Aan de Wittevrouwensingel huurt hij een klein appartement in een pand van Marcel van Hooijdonk. Van Hooijdonk is een beruchte huisjesmelker.
De vastgoedmagnaat verhuurt woningen via diverse BV's. Onder andere Nahuys BV, Van Der Huizen Vastgoedbeheer en Zuylenstaete vastgoed BV zijn namen waaronder hij opereert. Van Hooijdonk is meerdere keren beboet door de gemeente Utrecht en door de rechter veroordeeld.
Hij schuwt het niet om zijn huurders te intimideren. In de uitzending van Bureau Hengeveld van 11 april 2018 is op beveiligingsbeeld te zien hoe een wildvreemde man (vermoedelijk gestuurd door van Hooijdonk) aanbelt bij een huurder van een woning en hem meerdere keren bedreigd. Omdat de politie de zaak onderzoekt zijn de beelden niet meer openbaar.
Jeroen heeft zo'n situatie ook meegemaakt en herkent een van de mannen die betrokken is bij de intimidatie getoond bij Bureau Hengeveld. De sores voor hem begint als hij huursubsidie aanvraagt en de huurcommissie constateert dat hij teveel betaalt voor de kamer. Het gevolg is dat huisbaas Marcel van Hooijdonk de huurprijs moet verlagen.
De ervaring van Jeroen Kortleve

SLECHT ONDERHOUD

Naomi Goei gaat op kamers omdat ze studeert. Ze vindt een huis aan de Amsterdamse straatweg, de staat ervan is echter belabberd. Zo kan de voordeur niet op slot, vallen de keukenkastjes naar beneden en is er lekkage.
Haar huisbaas belooft onderhoud uit te voeren, maar de huisgenoten wachten en wachten. Als ze een melding doen bij de huurcommissie hoeven ze een tijd lang geen huur te betalen. De huisbaas zet ineens vreemde mensen bij de studenten in huis.
De ervaring van Naomi Goei

BEMIDDELINGSKOSTEN

Regelmatig innen verhuurders ook nog bemiddelings- of contractkosten. Dit zijn kosten die een makelaar, vastgoedbeheerder of huisbaas rekent voor het opstellen van een huurcontract. Volgens de wet is het verboden, maar verhuurder springen er creatief mee om. In contracten noemen ze het bijvoorbeeld administratiekosten, eenmalige kosten huurder of commissiekosten.
"Dat is een vorm van mist creëren", zegt Gommers. "Het is gewoon geld uit je portemonnee pikken."

BEZICHTIGING

Op verzoek van RTV Utrecht gaat een kamerzoekende mee op een kamerbezichtiging in een pand van Marcel van Hooijdonk aan de Zamenhofdreef in Overvecht: "De makelaar was te laat, de bezichtiging was onverwacht in een groep en heel rommeling, want ze wist niet welke sleutel ze moest hebben en sommige kamers konden we niet in."
Tegen het einde van de rondleiding voert de makelaar de druk op. Als je interesse hebt moet je het zo snel mogelijk laten weten. "De makelaar zei: wie de eerste mail stuurt krijgt de kamer".
Als afsluitende mededeling zegt de makelaar dat er een korting is op de contractkosten die een toekomstig huurder moet betalen. Van der Huizen zou aan een aantal goede doelen doneren. Daarom betaal je als huurder geen 250 euro maar 215 euro voor je contract.

AANPAK

"De verhuurder kan iedere keer weer misbruik maken van de situatie op de markt omdat er een krapte is", zegt Gommers.
Voor de gemeente Utrecht heeft de aanpak van huisjesmelkers prioriteit: "Het is noodzaak om misstanden en huisjesmelkers op te sporen", laat wethouder Kees Diepeveen (GroenLinks) weten. Nog steeds ligt er het plan om een zwarte lijst met foute huisbazen openbaar te maken. De aanvraag hiervoor ligt nog bij de autoriteit persoonsgegevens.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.