Utrecht Centraal grootste station, Soest bijna de kleinste

© RTV Utrecht
UTRECHT/SOEST - Utrecht Centraal is nog altijd het drukste treinstation van Nederland, gerekend naar aantal passagiers dat in- en uitstapt. Het hart van het Nederlandse treinnetwerk blijft Amsterdam Centraal nipt voor. Eén van de rustigste stations is Soest.
Op Utrecht Centraal stapten vorig jaar op een gemiddelde werkdag afgerond 186.000 mensen in en uit. Dat is 3 procent meer dan het jaar ervoor. Na Utrecht komt Amsterdam Centraal met 185.000 passagiers. Op het grootste station van de hoofdstad is de stijging 6 procent.

AMERSFOORT

Na Utrecht en Amsterdam zijn Rotterdam Centraal (93.000), Den Haag Centraal (87.000) en Schiphol (86.000) de grootste stations. Na Utrecht Centraal is Amersfoort het drukste station in onze provincie met 43.000 passagiers.
De cijfers zijn berekend door de NS. Het spoorbedrijf heeft alleen de stations meegerekend waar enkel NS-treinen stoppen.

GROEIENDE STATIONS

Het Utrechtse station Leidsche Rijn zag in 2017 het aantal dagelijkse passagiers meer dan verdubbelen van 900 naar 2100. Zuilen ging van 1300 naar 1900 en het nieuwe station Utrecht Vaartsche Rijn heeft meteen al dagelijks 6300 in- en uitstappers.

KLEINSTE STATION SOEST

Het 'kleinste' station waar alleen NS-treinen stoppen is Eijsden in Zuid-Limburg. Daar stappen dagelijks 182 mensen in en uit. Daarna is Soest de kleinste met 218 per dag.
Dat op Soest zo weinig treinreizigers komen is te verklaren: het station ligt tussen twee andere stations in (Soestdijk en Soest-Zuid) en die zijn slechts enkele honderden meters verder weg. Soester forenzen maken vooral van die twee stations veel gebruik, respectievelijk 800 en 1900 keer per werkdag. Station Soest is een halte waar treinen op de lijn Baarn-Utrecht elkaar kunnen passeren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.