Bewoners woonzorgcentrum: "Weer verhuizen? Dan hoeft het voor mij niet meer"

De ouderen en jongeren ondernemen samen vaak dingen.
De ouderen en jongeren ondernemen samen vaak dingen. © Marit de Jong
UTRECHT - Onrust in het Utrechtse verzorgingstehuis Careyn. De hoogbejaarde bewoners van het zorgcomplex moeten verhuizen naar een andere vleugel en daar zijn ze niet blij mee.
Over anderhalf jaar moeten ze namelijk opnieuw hun appartement verlaten, wanneer Careyn haar intrek neemt in een gloednieuw pand. Die aanstaande verhuizingen veroorzaken behoorlijk veel stress bij de bewoners.
Ik vind het zelf heel erg. Er zijn bewoners die zeggen dat het allemaal niet meer hoeft
Mevrouw Piël
Volgens mevrouw Piël zei iemand laatst zelfs dat ze euthanasie liet plegen als ze moest verhuizen. Er is echt veel stress op dit moment bij de bewoners, aldus de 100-jarige.
De ouderen zijn niet de enige bewoners die het pand aan de Winkerlaan moeten verlaten. Om de leegstand in het grote gebouw tegen te gaan worden sinds twee jaar ook appartementen verhuurd aan studenten, starters en jonge gezinnen.
Die jongere bewoners moeten nu ook het pand verlaten. En dat is zonde, vinden zowel de oudere als de jongere bewoners van het gebouw. Want dat samenwonen gaat hartstikke goed en levert beide partijen veel plezier op.

JONGEREN

Mevrouw Piël: "Voor ons ouderen is het goed om met jongere mensen in aanraking te komen. En omgekeerd voor hun om met oudere mensen in aanraking te komen. En dat gaat uitstekend."
Ook Zorgcentrum Careyn betreurt het einde van het samenwonen van jong en oud. Maar ze vinden het niet langer verantwoord om de steeds kleiner wordende groep ouderen zo verspreid door het grote pand te laten wonen.
Een uitje naar het tuincentrum.
Een uitje naar het tuincentrum. © Marit de Jong

POSITIEF EFFECT

In geval van brand of andere calamiteiten iets het moeilijker om iedereen op tijd bereiken. Bewoner Wouter Smink, de jonge buurman van mevrouw Piël, vraagt zich af of dat risico opweegt tegen alle positieve effecten van het samenwonen.
"Er was laatst bijvoorbeeld een dementerende vrouw die al de hele dag aan het huilen was en ze was ontroostbaar. Toen kwam een buurvrouw van mij met haar dochtertje thuis en die gaf die vrouw een knuffel. Ze stopte spontaan met huilen en die mevrouw kon weer rustig worden en terug naar haar woning."
Hij vindt het dan ook doodzonde dat het project eindigt. Jongeren in het verzorgingstehuis onderbrengen is namelijk ook nog een goede oplossing voor het woningtekort in Utrecht.
Met zijn allen gezellig de dom bekijken.
Met zijn allen gezellig de dom bekijken. © Marit de Jong

TOEKOMST

"Ik denk dat Careyn als één van de weinigen partijen in Nederland nu in staat is om ouderen en jongeren op een hele mooie manier bij elkaar te brengen. Maar ook om twee problemen op te lossen. Namelijk eenzaamheid van ouderen en een woningmarkt waar jongeren en starters moeilijk aan een woning kunnen komen.
Mevrouw Piël is dat helemaal met Wouter eens: "Er zijn heel veel jongeren die zich echt bekommeren om de ouderen. Een beetje attent zijn en daar waar mogelijk ook is een handreiking doen. Zelf vind ik het een verrijking van het wonen hier."
Onrust over verhuizing in het Utrechtse verzorgingstehuis Careyn

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.