OM eist jaar cel tegen broers uit Hoogland die gijzelsoftware maakten

© ANP
HOOGLAND - Twee broers uit Hoogland hebben vandaag een jaar celstraf tegen zich horen eisen. Ze hebben bekend dat ze tientallen computers hebben gegijzeld. Vervolgens eisten ze losgeld van hun slachtoffers.
Naast een jaar celstraf, eist het Openbaar Ministerie ook een taakstraf van 240 uur tegen de broers. Het gaat om de 25-jarige Melvin en de 21-jarige Dennis van den B. uit Hoogland.

BITCOIN

In 2014 en 2015 hebben de twee zeker 1259 computers besmet, vooral in Nederland. Ze eisten 1 bitcoin losgeld, wat in die tijd enkele honderden euro's waard was. Bijna honderd gedupeerden betaalden ook daadwerkelijk.
De broers verdienden elk ongeveer 10.000 euro aan de kwestie. "Toen ze begonnen gaf het een kick om malware te maken. Toch werd het al snel een manier om geld te verdienen. Ze hebben niet stilgestaan bij wat ze hebben aangericht bij mensen", zei de aanklager.

KIL

De broers hadden een helpdesk opgezet om slachtoffers te helpen met betalen. "Mensen stuurden noodkreten, maar daar werd kil op geantwoord dat ze maar moesten betalen", stelt het OM, dat de handel van de boers grootschalig en professioneel noemt. Sommige gedupeerden kunnen volgens het OM nog steeds niet bij hun bestanden.
De advocaten van de broers zeggen dat de twee spijt hebben. Ze willen helpen om de problemen op te lossen. Volgens de advocaten is de kans heel klein dat de twee ooit nog in de fout gaan. Melvin heeft een vaste baan, Dennis volgt twee studies in Eindhoven. Hun advocaten vroegen om werkstraf in plaats van gevangenisstraf.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.