Inwoner Austerlitz wil tiny houses maken van treinwagons

© RTV Utrecht
AUSTERLITZ - Hoewel hij na klachten een wagon uit zijn tuin moet halen blijft Erik Schmets uit Austerlitz werken aan een groter project met treinstellen. Hij wil er duurzame tiny houses van maken.
Schmets tikte een paar maanden geleden in Nederland een treinwagon op de kop en zette die in zijn tuin aan de Weideweg. Hij had plannen om er een soort Airbnb van te maken, maar het object moet weg na klachten. Volgens Schmets heeft hij niks illegaals gedaan. "In eerste instantie had niemand ook bezwaar."
De wagon van Erik Schmets
De wagon van Erik Schmets © RTV Utrecht

BUREN

Toch startten de buren een procedure. Ze ergerden zich aan de wagon en trokken aan de bel bij de gemeente Zeist. Dat deden ze met hulp van jurist en oud-raadslid van Zeist Jan Jaap Faber. Met succes, want het gemeentebestuur liet deze week per brief weten dat Schmets de wagon én een stuk rails van zijn perceel moet verwijderen op straffe van een dwangsom.
De wagon is zeker niet klakkeloos zonder vergunning geplaatst
Erik Schmets

JAMMER

De inwoner van Austerlitz vindt het jammer dat het zo gelopen is. "De wagon is zeker niet klakkeloos zonder vergunning geplaatst. Het moment van plaatsing werd gedicteerd door archeologisch onderzoek dat uitliep en door het nieuwbouwproject in Austerlitz. Er ontstond tijdsdruk en daarom heb ik van de gemeente informeel groen licht gekregen om de wagon tijdelijk zonder vergunning te plaatsen. Ondertussen was er een concept-aanvraag in behandeling."
Deze constructie bleek juridisch echter te kwetsbaar. Schmets betreurt het vooral dat de discussie nu alleen over de vergunning gaat en niet over de vraag of er eigenlijk wel sprake is van overlast. "De wagon staat zes meter van de buren en er zou een grote groene haag komen waardoor het treinstel niet meer te zien zou zijn. Maar ja, de gemeente raakte nu toch in een benarde positie omdat er geen vergunning was en deed daarom ook een stap achteruit."

TINY HOUSES

Dat de wagon weg moet uit zijn tuin betekent nog niet dat de inwoner van Austerlitz klaar is met zijn project. Schmets zegt al een aantal geïnteresseerde partijen te hebben voor zijn wagon. Ook onderzoekt hij of hij op een andere locatie treinwagons kan ontwikkelen tot tiny houses. "Dit gaat uit van de duurzaamheidsgedachte, de kringloopeconomie en de circulaire manier van bouwen. Dit soort objecten kan je prima geschikt maken voor bewoning."
Schmets denkt aan volledig duurzame tiny houses, met zonne-energie, energie-opslag en geen aansluiting op de riolering. "Ik ben met een deskundige op het gebied van duurzame installatie een plan aan het maken. De wagon in mijn tuin had een prototype kunnen worden. Dat had ook interessant voor de gemeente kunnen zijn."
Het is een gave beleving om in zo'n wagon te wonen.
Erik Schmets

MILIEUWINST

Schmets stelt dat er met objecten als treinwagons veel milieuwinst te behalen is. "In plaats van slopen maak je iets geschikt om te blijven gebruiken. Bovendien is het een geweldige, gave beleving om in zo'n wagon met een rond plafond te wonen. Het is de bedoeling om ze op een andere, nog nader te bepalen locatie, te gaan ontwikkelen."
Bekijk hier de reportage van eind april.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.