Je auto opladen bij een gele praatpaal? Dat kan voortaan in Utrecht

© RTV Utrecht
UTRECHT - De karakteristieke gele praatpalen die een jaar geleden zijn weggehaald langs de snelwegen, komen weer terug. Ze worden onder meer omgebouwd tot laadpaal. In Utrecht werd vanmorgen de eerste auto aangesloten op zo'n laadpraatpaal.
In Utrecht kun je voortaan je elektrische auto opladen bij een gele praatpaal
"Het was al snel duidelijk dat we de palen niet zouden laten afvoeren naar het schroot, maar dat we er een andere bestemming aan wilden geven", zegt Herma Zijlmans, projectmanager bij Rijkswaterstaat. "Het zijn zulke iconische dingen, het zou zonde zijn geweest."
Maar wat moest er dan wel mee gebeuren? "We hebben een soort enquête gehouden onder mensen om te vragen wat zij een zinvolle herbestemming zouden vinden", zegt Zijlmans. Het leverde meer dan drieduizend reacties op. "We hebben gekeken naar wat haalbaar is en wat niet. En daar kwam uit dat een laadpaal het meest voor de hand liggende is."
Een groot deel van de gele palen krijgt op deze manier een tweede leven. De rest wordt gebruikt voor andere initiatieven. Als voorleespaal op een school bijvoorbeeld, of als watertappunt in de duinen. Ook gaan een paar palen naar verzorgingshuizen met dementerenden.
In totaal gaat het om 3300 laadpalen die een herbestemming krijgen. Volgens de ANWB zijn circa 150 laadpalen gestolen, toen bekend werd dat ze zouden worden weggehaald langs de snelwegen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.