Wildgroei aan waterplanten Eemmeer aangepakt: ''je blijft maaien''

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Op het Eemmeer bij Bunschoten-Spakenburg zijn ze deze week waterplanten aan het maaien. Die zorgen al maanden voor overlast. Ze kunnen in de schroef van boten verstrikt raken en dat kan tot gevaarlijke situaties leiden.
Planten komen in het roer, in de motor, achter de kiel. Het is echt gevaarlijk want de boot kan er zelfs onbestuurbaar door raken'', zegt Rita Braam, directeur van het samenwerkingsverband Gastvrije Randmeren.
De gevolgen zijn merkbaar. ''Ligplaatshouders zeggen op en wie hier nog wel met zijn bootje vaart gaat alleen nog maar in de hoofdvaargeul. Dat is jammer'', vertelt de directeur van Gastvrije Randmeren. Veel recreanten varen hierdoor tussen de beroepsschippers en ook dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen.
© RTV Utrecht / Robert Jan Booij

SCHOON WATER

Volgens Braam is de wildgroei van waterplanten een jammerlijk bijeffect van een op zich vrij prettige ontwikkeling. ''Het water wordt steeds schoner en daardoor komen er steeds meer planten. We kunnen ook niet alles weghalen, want de planten houden het water schoon en de vogels leven ervan."
Er wordt ieder jaar gemaaid aan het begin van het hoogseizoen, helaas is dit slechts een tijdelijke oplossing. ''Door het mooie voorjaar zijn we al in juni begonnen met maaien, maar het groeit weer aan. Soms wil je dus wel twee of drie keer maaien", legt Braam uit. "Alleen is daar geen geld voor."

OPLOSSING

Om de overlast van waterplanten structureel aan te gaan pakken is er een brandbrief gestuurd naar de minister. Hierin vragen een aantal van de omliggende gemeenten, provincies en veel watersportverenigingen om extra geld en een oplossing voor de lange termijn.
"We willen aparte recreatievaargeulen naast de hoofdvaargeul en we willen dat het water verdiept wordt, anders kan je wel blijven maaien", legt Braam uit. "Als je het water verdiept, dan komt er minder zonlicht op de bodem en groeien de planten minder snel." 
De brandbrief over de waterplantenproblematiek is afgelopen maart verstuurd en er wordt snel een antwoord verwacht. "Gelukkig kunnen we na het maaien vier tot zes weken lekker varen", aldus Braam.
Eemmeer pakt wildgroei aan waterplanten aan
© RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.