Gemeente: niets mis met constructie Veilig Thuis en SAVE

© RTV Utrecht
UTRECHT - De gemeente Utrecht heeft bewust gekozen voor de combinatie van Veilig Thuis met SAVE. Dat antwoordt wethouder Victor Everhardt op vragen van de Utrechtse VVD.
De VVD stelde de vragen naar aanleiding van berichtgeving van RTV Utrecht. Daarin staat dat Veilig Thuis Utrecht, het voormalige meldpunt kindermishandeling, opvallend vaak naar zichzelf doorverwijst. Dat kan doordat Veilig Thuis Utrecht en SAVE één organisatie vormen.
Die combinatie is ongebruikelijk in Nederland. Alleen in Groningen vormen twee vergelijkbare organisaties één geheel. Maar een woordvoerder van Veilig Thuis in Groningen zegt tegen RTV Utrecht dat daar nooit naar de eigen organisatie wordt doorverwezen.
Toch beweerde wethouder Everhardt dat de combinatie vaker voorkomt, in Brabant, Limburg, Friesland en dus ook in Groningen. Onderzoek van RTV Utrecht toont aan dat die bewering niet klopt. In die andere drie provincies is wel sprake van vormen van samenwerking, maar een innige relatie zoals in Utrecht is er niet.
Everhardt zegt dat de cijfers waarop RTV Utrecht zich baseert niet vergelijkbaar zijn. Hij verwees daarvoor naar een opmerking van het Centraal Bureau van de Statistiek.
De gemeente Utrecht heeft geen spijt van de combinatie van Veilig Thuis met SAVE. Door de korte lijnen kan er snel geschakeld worden, aldus de wethouder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.