Ook Oudewater heeft nu echt een nieuw college

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
OUDEWATER - Als laatste gemeente in de provincie kan ook in Oudewater het nieuwe college van B&W aan de slag. De ploeg van VVD/D66, de Onafhankelijken en de ChristenUnie-SGP is vanavond geïnstalleerd.
Het college bestaat uit drie wethouders: Bob Duindam (VVD/D66), Walther Kok (De Onafhankelijken) en Bas Lont(ChristenUnie-SGP)
De coalitie presenteerde het collegeakkoord met de titel 'Voor Oudewater, mèt Oudewater; voortvarend, verbindend, vernieuwend' aan de gemeenteraad.

AMBITIE

"Ik denk dat dit college de opdracht heeft gekregen om een heel ambitieus raadsprogramma uit te voeren", zegt de nieuwe wethouder Bas Lont. "We hebben ambities op het gebied van duurzaamheid, maar ook dingen die al heel lang spelen, zoals het zwembad hier. En tegelijkertijd de financiën in de greep te houden. Dat wordt een hele puzzel."

ZWEMBAD

Als enige oppositiepartij vraagt het CDA vraagt zich af of die financiële onderbouwing er wel is. "Er staan veel ambities in die heel erg vaag zijn, niet concreet uitgewerkt, laat staan hoe dat betaald moet gaan worden", zegt CDA-fractievoorzitter Judith de Vor.
Ook over het overdekte zwembad dat dit college wil gaan bouwen, is ze kritisch. "Ik zie dat voor het zwembad de exploitatie maar voor tien jaar is gedekt. Dus ik denk nog steeds dat er een groot financieel risico is voor op de lange termijn."

DEMOCRATIE

Het CDA is de grootste partij in de raad en won de verkiezingen overtuigend, maar doet niet mee in het college. Dat was even zuur voor de partij, maar volgens De Vor hoeft dat niet te betekenen dat de sfeer in de raad verpest is.
"We hadden natuurlijk zelf een heel goede kandidaat, Ad de Regt, wat ons betreft had hij wethouder moeten zijn op dit moment, maar we leven nu eenmaal in een democratie. En we zullen ze nu ook hun werk laten doen. We zijn voor een goede samenwerking onderling, maar we blijven natuurlijk wel kritisch.
Bas Lont: "Als ze gaan komen met voorstellen dan gaan we daar constructief op reageren en ze proberen mee te nemen in de begroting."

WONINGBOUW

Naast duurzaamheid en het zwembad is veel woningen bouwen een belangrijk speerpunt van het nieuwe college.
Lont: "De ruimte is beperkt in Oudewater, want we liggen in het Groene Hart dus we gaan eerst de binnenstedelijk locaties ontwikkelen en tegelijkertijd de provincie ervan overtuigen dat we iets ruimer in ons jasje moeten zitten"

BLIJVEN ZITTEN

Het kersverse college zal de komende vier jaar extra haar best moeten doen om de rit uit te zitten. De afgelopen periode stapte verschillende wethouders op.
"Ik heb niet zoveel zicht op de afgelopen periode. Maar als het aan mij ligt blijf ik de hele periode zitten!", zegt Bas Lont. "We moeten proberen elkaar niet te verrassen in de coalitie en de lijnen openhouden met de raad."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.