"Aanscherping zwemverbod Merwedekanaal na ongeluk brugspringer niet nodig"

Archief.
Archief. © RTV Utrecht / archief
UTRECHT - De gemeente Utrecht scherpt het zwemverbod voor het Merwedekanaal niet aan. Meerdere partijen in de raad maken zich zorgen over de veiligheid in het kanaal. Onlangs raakte een zwemmer gewond toen die van de brug bij De Munt sprong en een boot raakte.
Volgens wethouder Diepeveen is ingrijpen niet nodig. Er zijn volgens hem duidelijke afspraken: "Op de Muntbrug hangen op vier plekken, ik ben er nog even wezen kijken gisteren, de borden 'verboden te zwemmen' en dus ook verboden te springen."
Ook zijn er volgens de wethouder duidelijke afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat varende en zwemmende Utrechters elkaar niet dwarszitten. Zo is afgesproken dat op drukke zwemdagen roeiers zoveel mogelijk keren voor de Muntbrug. Volgens Utrechtse roeiverenigingen zijn zwemmers echter niet even respectvol richting de roeiers: zo zouden er vaak mensen in het water liggen op het stuk waar zij willen trainen, wat volgens de roeiclubs gevaarlijk kan zijn.
Toch ziet het college niets in een algeheel zwemverbod, onder meer omdat het kanaal door veel nieuwbouw een steeds belangrijkere recreatieplek wordt. Wel gaat de wethouder binnenkort om tafel met Rijkswaterstaat om de situatie op het water te bespreken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.