Hoogst mogelijke straf voor Angelo S. (17) voor doodslag op Savannah Dekker

Bloemen bij de school van Savannah in Bunschoten. Archief.
Bloemen bij de school van Savannah in Bunschoten. Archief. © ANP
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De 17-jarige Angelo S. heeft de 14-jarige Savannah Dekker uit Bunschoten gedood en krijgt daarvoor twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs opgelegd. Dat is de zwaarste straf binnen het jeugdrecht. De rechtbank in Utrecht legde vrijdagochtend de straf op aan S. Die was zelf niet bij de uitspraak aanwezig: hij zag op tegen de aanwezigheid van de pers.
In juni vorig jaar verdween Savannah na een afspraak met S. Zij had hem leren kennen op het internet. Het lichaam van het meisje werd enkele dagen later gevonden in een sloot op een industrieterrein in Bunschoten. Het meisje is waarschijnlijk in de sloot verdronken.
Het Openbaar Ministerie beschuldigde S. van moord, maar de rechter vindt dat daarvoor niet genoeg bewijs is. Dat is een tegenvaller voor het Openbaar Ministerie dat tijdens de rechtszaak nog overtuigd was dat wél bewezen kon worden dat Angelo S. plannen had om Savannah te doden: "Uit onderzoek is gebleken dat de verdachte al voorafgaand aan de afspraak die hij had met Savannah van plan was haar iets aan te doen."
Het OM zegt tevreden te zijn met de uitspraak van vandaag maar kijkt wel anders naar de zaak. Zij vinden nog steeds dat er sprake is van moord.

ONTKENNING

S. zelf zegt dat hij niks met de dood van Savannah te maken heeft gehad maar weigerde tijdens de rechtszaak volledige openheid van zaken te geven. "Hij voert wel het gesprek met de rechtbank. Maar hij vindt het wel heel lastig. Hij zegt wel wat, maar vertelt niets", aldus de persrechter toen. De advocaat van S. pleitte voor vrijspraak. Omdat S. minderjarig is, vond de rechtszaak achter gesloten deuren plaats.

BEWIJS

Omdat de verdachte weigerde openheid van zaken te geven, heeft de rechter naar eigen zeggen alleen naar het bewijsmateriaal gekeken en geconcludeerd dat het veel waarschijnlijker is dat Angelo S. en Savannah samen in de sloot zijn beland dan dat dat, zoals Angelo S. zegt, niet is gebeurd.
In de rechtszaak tegen S. presenteerde het OM bewijs in de vorm van chatgesprekken, DNA-sporen op een frisdrankblikje en videobeelden. Daarop was te zien hoe S. kort na het ontmoeten van Savannah op haar fiets reed. Op de trappers van die fiets zaten modder- en watersporen die gelinkt kunnen worden aan de sloot waarin het lichaam van Savannah lag.

MOTIEF

S. had bovendien een motief om boos te zijn op Savannah. Het meisje had namelijk contact met een ander. Dit tot tegenzin van Angelo S., die verliefd op haar was.

BEHANDELING

De rechtbank legt de zwaarst mogelijke straf binnen het jeugdrecht op: twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs. Dat laatste vindt de rechtbank belangrijk omdat S. langdurige behandeling nodig heeft: hij heeft narcistische trekken en is agressief als hij zich in het nauw gedreven voelt.

BUNSCHOTEN

De dood van Savannah sloeg in als een bom in Bunschoten, waar het meisje woonde. Op het plein voor de Oostwende College, de school van Savannah, legden aangeslagen mensen een zee aan bloemen neer. De familie van het meisje bedankte later in een advertentie iedereen in Bunschoten voor 'het medeleven, de kaarten, de knuffels, de gebeden, en zo veel meer.'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.