Utrechtse basisschool naar rechter om komst islamitische school in pand tegen te houden

Archief.
Archief. © ANP
UTRECHT - De Utrechtse basisschool De Klimroos in Leidsche Rijn stapt naar de rechter om te voorkomen dat er een islamitische basisschool in hetzelfde pand komt. Dat melden betrouwbare bronnen aan RTV Utrecht. De Klimroos zelf weigert elke vorm van commentaar.
De gemeente Utrecht wil dat de islamitische school Al Arqam volgend jaar tijdelijk zijn intrek neemt in het pand van De Klimroos. Die laatste is daar mordicus tegen. Gisteravond was er een overleg tussen de wethouder en de twee schoolbesturen.
Volgende week woensdag praten de partijen verder. Dat bevestigde de wethouder vrijdag in een brief aan de gemeenteraad. Alle partijen zijn het er volgens haar over eens dat het belang van de kinderen voorop moet staan. Maar volgens betrokkenen wacht De Klimroos het gesprek van volgende week niet af en gaat het op juridische wijze proberen te voorkomen dat Al Arqam in hetzelfde gebouw komt.

GEDULD

Bij Al Arqam begint het geduld inmiddels ook op te raken. Dat zei Farouk el Kodady, de penningmeester en woordvoerder van de islamitische school, vanochtend voor het nieuws over de rechtszaak bekend was. Vooral ouders zouden het zat zijn: "Ze wachten al ruim acht maanden op een uitkomst en willen hun kinderen in augustus eindelijk naar een islamitische basisschool sturen. Langzaamaan gaan de hakken in het zand." Toch wilde de school vrijdagochtend nog in gesprek blijven met De Klimroos.

POLITIEK

Ook de lokale politiek wil zo snel mogelijk een oplossing vinden. Gistermiddag was er spoedoverleg tussen de gemeenteraad en de wethouder. Diverse partijen gaven aan snel een oplossing te willen. Als die er niet komt, dreigt een spoeddebat met Anke Kleijn, de kersverse wethouder van Onderwijs.

TE KLEIN

De Klimroos is tegen de komst van Al Arqam naar hun pand. De school zou te klein zijn en vreest dat kinderen met een islamitische achtergrond massaal overstappen naar Al Arqam. De Klimroos is nu nog gemengd, maar een vertrek van veel leerlingen met een moslim-achtergrond zou dat verstoren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.