"Defensie had beter naar mariniers moeten luisteren"

De geschillencommissie sprak achter gesloten deuren over de marinierskazerne.
De geschillencommissie sprak achter gesloten deuren over de marinierskazerne. © RTV Utrecht / Marco Geijtenbeek
DOORN - Defensie had beter moeten luisteren naar de zorgen van mariniers over de toekomstige kazerne in Vlissingen. Dat heeft een geschillencommissie in Den Haag vandaag gezegd in een zitting achter gesloten deuren. Over drie weken adviseert de commissie hoe de bouw van de Michiel de Adriaanszoon de Ruyterkazerne uit de impasse kan komen. De aanbesteding ligt al sinds maart stil.
De medezeggenschapscommissie, een soort ondernemingsraad, heeft 60 punten op een rij gezet om aan te tonen dat het nieuwe onderkomen voor het Korps Mariniers tekort schiet. Zo voldoet de schietbaan niet aan de wensen, grote fregatten kunnen niet aanmeren en vergunningen zijn nog niet rond. Ook zijn er zorgen over vervuilde grond en zal de kazerne volgens de medezeggenschap waarschijnlijk een veelvoud van de beloofde 200 miljoen euro gaan kosten.
Beide partijen hebben behoefte aan goede kaders
Kapitein Brouwer

GEEN DIALOOG

Vandaag oordeelde de geschillencommissie al dat veel van die zestig punten niet goed onderbouwd zijn door de marineleiding. Er is bovendien geen dialoog geweest met de medezeggenschap: hoe de kazerne moet worden is eenzijdig opgelegd, volgens de commissie. Maar de vraag is over welke van die punten mag de medezeggenschap meepraten. Over drie weken komt de commissie met een advies waarin de spelregels duidelijker moeten worden.
Volgens Kapitein Mark Brouwer is daar veel behoefte aan: "Beide partijen hebben behoefte aan goede kaders. Daarom was het een goede bijeenkomst. Moet de medezeggenschap eerder inspraak krijgen in dit soort situaties, daar gaat de commissie iets van vinden." Als de gespreksregels helder zijn moeten de marineleiding en de medezeggenschap opnieuw om de tafel.
Verslaggever Marco Geijtenbeek over de nieuwe marinierskazerne
Tijdens de hoorzitting werd nog eens benadrukt, wat staatssecretaris Barbara Visser eerder al zei: er zijn nog geen onomkeerbare besluiten genomen. Ook de Commandant der Strijdkrachten stelt zich op dat standpunt.

LEERFASE VOOR MARINE

De hoorzitting vandaag is bijzonder. De medezeggenschap zei eerder dat grote onenigheid binnen de zeestrijdkrachten ongebruikelijk is. "Voor Defensie is het een leerfase, zeker voor de marine", aldus Bert van de Wakker van de medezeggenschap. "Het is lang geleden dat we in een geschil hebben gezeten op dit niveau en met dit belang. Het gaat inmiddels om een kazerne van een half miljard euro."
Daarom pleit de medezeggenschap ook voor zelfstandig inzicht in alle stukken. Nu kunnen ze de documenten inzien bij de projectdirecteur. Ook daarover moet de geschillencommissie zich nog buigen.

INGEWIKKELD

Het besluit om de mariniers te verhuizen van Doorn naar Vlissingen is in 2012 genomen. Inmiddels voeren mensen beslissingen uit, die toen niet aan de knoppen zaten. Dat zorgt voor veel wrijving binnen het Korps Mariniers, want een kazerneverhuizing gaat over veel lagen: de Commandant der Strijdkrachten, de Secretaris Generaal en de Marineleiding moeten er wat van vinden. Daar komt nu dus ook de medezeggenschap bij.
Het advies gaat naar de Tweede Kamer, samen met een schatting van de kosten van de nieuwe kazerne en een onderzoek over de uitstroom. In een debat dit najaar moeten Kamerleden bedenken of ze het besluit van toen nog steeds de moeite waard vinden.
Ook Staatssecretaris Barbara Visser heeft nieuwe informatie gekregen. Eergisteren is de petitie van Miriam Appels uit Driebergen aan haar aangeboden. Eerder ontvingen Kamerleden al 13.000 handtekeningen onder de oproep om de kazerne in Doorn te houden.
Al het nieuws over de nieuwe marinierskazerne staat op een rij in onze tijdlijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.